Paine "floarea soarelui"

In ultima vreme experimentez retete de paine. M-am apucat de copt paine in urma cu aproximativ 2 ani, cand trebuia sa „rup” turta finutei si nasul a citit pe net ca, conform traditiei, noi trebuie sa producem turta, nu sa o cumparam de-a gata. Prin urmare nu am avut scapare si ne-am apucat de framantat. Noroc cu internetul, ca uite asa am invatat sa o impletim in 6 🙂
Retete de atunci mi-a ramas intiparita in minte, mai ales ca e una simpla:
- 500 g faina alba
- 250 g faina tarata sau neagra
- 250ml lapte caldut
- 125 ml ulei
- 2 oua
- 2 pliculete drojdie uscata sau 1 cub drojdie proaspata
- 1/2 lingurita zahar
- sare
- 100 g unt topit
- Pentru uns si presarat deasupra: 50 ml lapte, 1 galbenus de ou, seminte – dovleac, susan, mac, in
Se pune faina, cernuta in prealabil intr-un castron, se adauga drojdia si laptele. Se amesteca si apoi se adauga zaharul, ouale, sarea si uleiul. Se framanta pana se obtine o coca elastica, care sa nu ramana lipta de mana. Se lasa la crescut aproximativ 70 minute. Dupa dospire aluatul se imparte in 2 parti egale. Prima jumatate se imparte in 6 parti egale. Din fiecare parte se intinde cate-o foaie, care se unge cu unt. Se aseaza una peste alta si se taie la interior, ca si cum am taia o prajitura, dar fara a ajunge la margine. Feliile taiate se trag spre exterior si se formeaza petalele de floarea soarelui.
Din cealalta jumatate de aluat taiem un sfert de aluat din care formam o bila pe care o lasam la crescut. Cu restul se procedeaza ca mai sus, se imparte in 6 foi mai mici. In mijloc se pune bila crescuta. Se acopera floarea cu un prosop si se lasa la crescut aproximativ 40 minute.
Se incinge cuptorul la 180 C. Paine crescuta se unge cu galbenusul de ou amestecat cu lapte si se decoreaza cu seminte. Se lasa la cuptor aproximativ 30-35 minute, foc mic pana se rumeneste.
Sa aveti pofta!