Paprica, unul dintre cele mai cunoscute condimente din lume

Paprica
Foto: 91q8.com

 

Paprica este unul dintre cele mai cunoscute condimente din lume folosit atât în bucătărie, cât şi în vindecarea unor afecţiuni.

Boiaua de ardei (Paprica) este o pudră fină, obţinută prin pisarea anumitor varietăţi de ardei (Capsicum annuum).

Planta în sine din care se produce boiaua este originară din Lumea Nouă și a fost cultivată de turci din anul 1529 la Buda, o parte a Budapestei de astăzi.

Ungaria și Spania sunt primele țări care au răspândit condimentul pe întregul glob. Utilizarea plantei s-a răspândit din Spania până în Africa și Asia, iar mai apoi în Europa Centrală, prin Balcani.

Spania este recunoscută pentru paprica pe care o produce dar şi Turcia sau Statele Unite. De asemenea cei mai mari cultivatori ai ardeiului de condimentat sunt ţările din sudul Americii, China, Italia, Spania şi Ungaria.

 

Pentru că praful de ardei păstrează în totalitate proprietăţile ardeiului acesta este este bogat in vitamina A, dar şi alte vitamine (C, E, vitamine din complexul B), conţine antioxidanţi, este bogat în potasiu, zinc, proteine vegetale, fibre, dar şi acid folic.

 

Beneficiile consumului de paprica:

  1. accelerează metabolismul celular.
  2. alungă răceala.
  3. previne scorbutul.
  4. ajută organismul să absoarbă fierul (indicată pentru femei sau pentru cei cu anemie).
  5. protejează împotriva bolilor cardiovasculare (şi a simptomele ulterioare, precum infarct miocardic şi accident vascular cerebral).
  6. aliat ideal în curele de slăbire.
  7. are efect marcant asupra sistemului cardiovascular.
  8. prin limitarea creşterii, controlează anumite bacterii precum Salmonella şi E.coli.
  9. reduce colesterolul din sânge.
  10. îmbunătăţeşte circulaţia şi ajută la normalizarea tensiunii arteriale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *