Pepenele galben „un măr copt la soare”

pepenele galben
Foto: de.wikipedia.org

 

Originar din Persia, pepenele galben este cunoscut încă din antichitate. A fost cultivat în Egipt, de unde datează și cea mai veche înregistrare. Este vorba despre o pictură egipteană care reprezintă darurile funerare, printre acestea fiind găsit și pepenele.

În secolul I filosoful roman Plinius descrie pepenele ca fiind o nouă apariție în Campania. Un secol mai târziu, doctorul grec Galen a scris despre calitățile medicinale ale pepenelui iar în secolul al III-lea scriitorii romani ofereau deja indicații despre cultivarea și prepararea sa cu diferite condimente.

În secolul al XV-lea, în cea de-a doua călătorie, Cristofor Columb a adus semințe de pepene și le-a plantat pe insula Isabela, fiind prima cultură de pepene din Lumea Nouă. Cu aproximație în aceeași perioadă, Charles al VIII-lea al Franței a introdus pepenele în Europa Centrală și de Nord. Ulterior cultivarea pepenelui s-a răspândit spre vest, în zona mediteraneană, fiind destul de cunoscut în Spania.

În secolul al XVI-lea a fost recunoscută calitatea diferită care poate fi gasită la pepeni. Aroma slabă întâlnită adesea în cadrul speciilor explică fără îndoială motivul pentru care cultura sa nu s-a răspândit atât de rapid.

În perioada Renașterii, în apropiere de Roma, la Cantaluppo, călugării cultivau pepene galben pentru suveranii pontifi. De aici și numele de cantalup, dat acelui tip de pepene galben sferic, având coaja de culoarea portocalei și fructul foarte dulce. Grecii spuneau despre el că este „un  măr copt la soare”. Între timp, numeroase popoare au creat în jurul acestui delicios fruct tot felul de legende. Musulmanii spuneau că pepenele galben a crescut în Paradis, fiind fructul preferat al lui Allah iar în Japonia este considerat drept ofrandă și cadou regesc.

 

Pepenele galben este unul dintre cele mai bune antioxidante, cu un conţinut de albumine, fibre alimentare, potasiu, fier, vitaminele A, B, C, magneziu, fosfor, calciu şi potasiu.

 

Beneficiile consumului de pepene galben:

 1. previne malformaţiie congenitale și anemia.
 2. diminuează riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare.
 3. reduce considerabil riscul de dezvoltare a cancerului de colon, cancerului de prostată, cancerului mamar, cancerului endometrial, cancerului pulmonar și cancerului pancreatic.
 4. reglează apetitul.
 5. scade riscul dezvoltarii degenerării maculare și a cataractei.
 6. potolește senzaţia de foame puternică.
 7. scade nivelul colesterolului.
 8. ajută la creșterea și regenerarea țesuturilor corpului.
 9. scade tensiunea arterială.
 10. regenerează rapid celulele pielii.
 11. ajută la pomparea sângelui mai bine.
 12. protejează celulele și alte structuri fiziologice de radicalii liberi.
 13. elimină toxinele din sânge.
 14. combate ridurile.
 15. îmbunătățește fluxul de sânge către și dinspre inimă.
 16. combate cu succes stresul zilnic.
 17. menține sistemul imunitar puternic și ajută la formarea colagenului.
 18. menţine echilibrului metabolic al diabeticilor.
 19. asigură hidratarea, revigorarea şi detoxifierea organismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *