Pericole în timpul sarcinii

Suntem expuşi permanent produselor chimice din mediu: de curăţat, vopsele, insecticide, dar şi radiaţiilor. În timpul sarcinii trebuie să te fereşti şi mai mult de ele fiindcă pot dăuna dezvoltării fătului. Să le luăm pe rând.

Produsele de curăţat. Cele pe care le utilizezi zilnic (detergent de vase, de rufe, soluţii de curăţat casa) nu sunt periculoase în timpul sarcinii. Dar dacă foloseşti produse corozive (clor, detartrant) poţi avea probleme de tipul iritaţiilor sau arsurilor de piele, sau iritaţii ale căilor respiratorii. Dacă însă eşti atentă şi foloseşti mască de protecţie şi mănuşi, iar soluţiile sunt în concentraţii mici, nu sunt periculoase pentru bebe.

Soluţiile pentru curăţirea mai profundă, cât şi dezodorizantele sau produsele pentru parfumat aerul conţin substanţe toxice. Acestea pot rămâne în aer şi câteva ore după utilizare. Ar fi bine, deci, să le eviţi, mai ales că folosirea lor nu e necesară.

Vopsele şi decapanţi

În interior se folosesc în prezent vopsele pe bază de latex. Aceste vopsele de generaţie nouă sunt pe bază de apă, fiind inofensive pentru femeile gravide, dacă nu se expun prea mult. Dimpotrivă, vopselele pe bază de ulei, conţin produse toxice pentru făt. Câteva ore petrecute într-o cameră proaspăt vopsită, prezintă un risc minim pentru făt, mai ales dacă înainte camera a fost bine aerisită.

Evită proiectele care implică decaparea (înlăturarea chimică a unei vopsele vechi) în timpul sarcinii. Indiferent de metoda folosită (sablaj sau decapare), această acţiune implică expunere la vechea vopsea care conţine plumb sau produse toxice sau la chimicalele prezente în decapanţi.

Produse anti ţânţari

Dacă ai ţânţari nu trebuie să foloseşti produse de alungare a lor. Pune-ţi plase la ferestre şi îmbracă-te cu haine lungi ca te poţi feri la birou sau în alte zone. Dacă foloseşti produse care se aplică pe piele, ai grijă la componente. E preferabil să nu conţină DEET (Diethyltoluamidum), deşi se spune că nu e toxic pentru făt. Pentru singuranţă, aplică substanţele pe haine, nu direct pe piele. Mai poţi aplica produsul doar pe părţile corpului care sunt expuse ţânţarilor. Spală-te bine după utilizare.

Uleiul esenţial de lemongras nu e recomandat femeilor gravide. Efectul său este de scurtă durată (cam o jumătate de oră), deci trebuie aplicat mai des, crescând expunerea la acest produs.

Radiografiile

E preferabil să le eviţi în timpul sarcinii. Uneori, însă, acest examen este absolut necesar. Când ţi se recomandă o astfel de examinare de către medic sau dentist, anunţă-i că eşti gravidă, sau doar dacă presupui. Aceştia vor evalua avantajele unei radiografii, şi dacă sunt superioare riscurilor, o vor recomanda. Dar, ca linie generală, evită-le! Oricum vei fi protejată cu şorţul de plumb.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *