Pericolele sedentarismului pentru inimă

Pericolele sedentarismului pentru inimă

Persoanele sedentare au un risc dublu să se îmbolnăveacă de inimă sau să facă un ACV (accident cerebral vascular). Viaţa activă îţi păstrează sănătatea inimii mult timp. Iată ce activităţi fizice sunt benefice.

Nu trebuie, neapărat să faci un sport. Orice activitate fizică este bine venită. important este să te mişti. Această activitate te ajută să îţi pătrezi greutatea, tensiunea arterială în limitele normale, să reduci colesterolul, să stăpâneşti stresul şi să reduci riscurile maladiilor cardiovasculare şi ale ACV.

Cel puţin 30 de minute, de câteva ori pe săptămână

Toţi medicii ne recomandă mişcarea. Nu e necesar un efort intensiv. O jumătate de oră de 2-3 ori pe săptămână e suficient pentru început. Poţi grădinări, poţi face menajul, poţi dansa cu copiii. Pe măsură ce te deprinzi cu efortul poţi mări perioada la 60 de minute pe zi.

Cum poţi deveni activă

  • Alege activităţi practice care îţi fac plăcere. Găseşte pe cineva care să îţi fie alături. Fie bărbatul tău, fie o prietenă. În doi e mai păcut să faci sport, să te plimbi etc. Dacă activitatea fizică începută îţi crează un disconfort, opreşte-te şi fă-ţi nişte investigaţii. Foarte multe probleme sunt ignorate la tinereţe, dar accidentele sunt frecvente în ultima vreme.
  • Începe cu mersul pe jos. Mersul este, probabil, activitatea fizică cel mai simplu de practicat. Nu ai nevoie decât de o pereche de încălţări comode. Te poţi duce pe jos la serviciu (dacă nu e foarte departe), la cumpărături. Poţi coborî cu câteva staţii mai devreme când vii spre casă. Poţi merge şi cu bicicleta.
  • Dacă ai curte, grădinăreşte. Este una dintre preocupările favorite ale femeilor care iubesc florile. Sunt destule mişcări făcute în aer liber, într-un mediu plăcut. Ai ocazii o mare parte din an, exceptând iarna.
  • Joacă-te cu copiii. Cu mingea, cu frisbee, cu paleta, cu coarda etc. În loc să stai lângă ei şi să-i priveşti, implică-te, joacă-te împreună cu ei. Mai puteţi organiza ieşiri cu bicicleta, cu rolele, cu trotineta. Veţi petrece un timp împreună şi cu folos. Astfel îi vei obişnui şi pe ei cu activitatea fizică. Pentru copii faptele contează mai mult decât cuvintele.
  • Integrează activitatea fizică în viaţa ta. Urcă pe scări, evitând ori de câte ori ai ocazi, liftul. Spală-ţi singură maşina. Lasă maşina acasă şi mergi pe jos. Nu deveni comodă. Timpul “pierdut” mergând pe jos e, de fapt, un câştig pentru sănătate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *