Pericolul fumatului pasiv

Bebeluşii şi copiii mici sunt foarte sensibili la fumul de la ţigarete, fiindcă plămânii şi creierul lor sunt în plină dezvoltare. Află care sunt efectele negative ale fumatului pasiv.

Ritmul respirator al copiilor este multe mai rapid, de aceea ei inhalează o cantitate mai mare de fum decât adulţii. Elementele nocive conţinute în fum pot, de asemenea, să afecteze dezvoltarea anumitor organe.

Copiii fumătorilor sunt mult mai afectaţi faţă de celilalţi de astm, otite, bronşite, pneumonii, cât şi de alte infecţii ale căilor respiratorii. Există, de asemenea, o legătură între fumatul pasiv şi sindromul morţii subite a bebeluşului.

 

Cum îţi poţi proteja copilul

 • fumează afară şi asigură-te că fumul nu pătrunde în casă pe fereastra deschisă. Nu lăsa copilul singur când ieşi să fumezi. Mai bine ieşiţi în parc la o plimbare sau la joacă.
 • fumatul sub hota din bucătărie, cu ferestrele deschise sau în maşină cu geamurile deschise, nu oferă protecţie celui mic.
 • cereţi prietenilor sau familiei să fumeze afară când vin în vizită.
 • e preferabil ca atunci când fumezi să pui pe tine un pulover sau o pelerină pentru a-ţi acoperi hainele. Astfel cel mic va fi protejat de fumul impregnat în veşminte.
 • în loc să fumezi în maşină, ieşi din casă cu câteva minute mai devreme înainte de a pleaca la drum şi fumează.

fumatul pasiv

Renunţă la fumat

Evident, cea mai bună variantă de protecţie este să renunţi la acest viciu, de dragul lui. Iată câteva sugestii:

 • fă-ţi obiceiul de a fuma singură, afară, pentru a diminua numărul de ţigarete zilnice.
 • încearcă să utlizezi un produs ajutător (patch-uri, gumă de mestecat etc) care te pot ajuta să depăşeşti sevrajul.

 

În timpul alăptatului

Laptele matern este cea mai bună metodă de alimentaţie pentru bebe, chiar dacă eşti fumătoare. În acest caz, caută să fumezi după ce ai alăptat, nu înainte şi în nici un caz în timpul alăptării. O parte din elementele nocive conţinute în fum va fi eliminată între două alăptaturi. Chiar dacă laptele matern conţine o anumită cantitate de nicotină, tot va contribui la protejarea copilului de riscurile potenţiale ale fumatului secundar şi împotriva infecţiilor care pot afecta copiii. Dacă alăptezi şi vrei să te laşi de fumat, consultă un medic în ceea ce priveşte guma cu nicotină sau patch-urile.

 

Bine de ştiut

Fumatul pasiv conţine 4.000 de substanţe chimice, dintre care 50 sunt recunoscute ca fiind cancerigene şi care sunt mai concentrate în fumul eliminiat în exterior şi inhalat de nefumători. Acesta conţine:

 • de 3 ori mai mult gudron
 • de 5 ori mai mult monoxid de carbon
 • de 6 ori mai multă nicotină
 • de 40 de ori mai mult amoniac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *