Mulţi copii au o perioadă critică în care nu o acceptă decât pe mama. Cel mic plânge când se află tatăl lângă el şi nu vrea să-i facă bunica baie. Nu prea ai ce să faci, pe moment, dar cu timpul poţi rezolva problema.

bebe-si-mamica

Când e mai neliniştit sau are puţină febră cel mic e foarte categoric, o vrea numai pe mama. Atunci ţi se pare normal să răspunzi cererii sale. Dar, dacă îţi spune că vrea ca numai tu să-l încalţi sau să-i închei haina, e deja altceva.

De ce nu te vrea decât pe tine?

Aceste perioade de revoltă sunt indispensabile bunei dezvoltări a copilulului tău. În ultimele luni a acumulat un număr impresionant de noi achiziții pe plan psihic și intelectual. Or, fiecare lucru nou învățat antrenează un moment de angoasă care împinge copilul în brațele persoanei care îl protejează cel mai mult, mama sa!

–         Grație nenumăratelor progrese, cel mic devine din ce în ce mai autonom. În această situație se poate simți vinovat că se îndepărtează progresiv de tine. Ceea ce explică această tendință de a se ține legat de tine.

–         O schimbare din viață l-a perturbat prea mult. Multe evenimente sunt neliniștitoare când ai doar 3 ani. A pășit pragul grădiniței, tu ai început serviciul sau va avea în curând un frate sau o soră. Toate acestea și multe altele pot explica de ce în aceste momente are nevoie să se simtă în siguranță lângă tine.

–         La 2-3 ani copilul tău se confruntă cu angoase legate de pierderea puterii sale de a capta atenția pe care o avea înainte. Vrea să dovedească că poate stăpâni anumite lucruri sau persoane. Este chiar tentat să verifice limitele tale, mai elastice, în general, decât cele ale tatălui său pe care îl vede adesea ca pe cel ce îi interzice orice.

Cum îl ajuți să avanseze

Trebuie să îl faci să înțeleagă ce este mai important în cererea sa. Voința de a dicta totul sau nevoia de a fi în siguranță? În funcție de caz, rapunsul este diferit. Oricum, numai cu ajutorul tău va reuși să se depărteze de tine și să crească.

Caută să îl faci să înțeleagă că nu el decide cum se împart treburile casei: cine îl va lua de la creșă, cine îi va lega pantofii sau cine va conduce mașina.

Lasă-i posibilitatea de a se desprinde de tine, puțin câte puțin. Când vrea ceva numai din partea ta îi poți replica: ”de acord azi, dar mâine, mai vedem”. Dacă vrea să îi faci tu baie, poți accepta, dar dacă ai treabă, refuză-l.

În schimb, dacă este într-o perioadă agitată din pricina anumitor frici (de întuneric, de baie etc), nu-l ignora. Prezența ta este absolut necesară în lupta cu ”vrăjitoarele”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *