Peste 600.000 de copii români suferă de depresie şi anxietate din cauza presiune părinţilor de a obţine rezultate şcolare

foto: markmushakian.com

Peste 600.000 de copii români suferă de depresie şi anxietate din cauza presiune părinţilor de a obţine rezultate şcolare
foto: markmushakian.com

Rezultatele obţinute la şcoală de către copii sunt printre cele mai importante lucruri pentru părinţii români. Şi indiferent cât de mult sau de puţin se implică în obţinerea acestora, peste tot auzi părinţi vorbind despre notele obţinute de copii, despre alegerea unor şcoli, cât mai “bune”, care în concepţia lor sunt şcoli unde marea majoritate a copiilor iau note mari, profesorii le dau mult de lucru şi au pretenţii exagerate.

Psihologii, citaţi de digi24.ro susţin că principala formă de educaţie a părinţilor români este critica. Iar în plus, notele obţinute de cei mici la şcoală devin sensul vieţii acestor părinţi.

Tot ei avertizează că, din cauza presiunii la care sunt supuşi acasă, peste 600.000 de copii sunt diagnosticaţi oficial cu anxietate şi depresie.

„Este concurenţă foarte mare şi de aceea ar fi bine să se descurce în viaţă, să ştie cât mai multe limbi străine, să aibă cunoştinţe din cât mai multe domenii. Nu avem pretenţii să fie primul, dar nici ultimul din clasa nu ne-ar pica bine. E important să fie printre primii”, spune un părinte pentru sursa citată.

Psihologii însă susţin că aceasta este o mentalitate incorectă, în cabinetele lor ajungând din ce în ce mai mulţi copii depăşiţi de pretenţiile părinţilor care gândesc astfel.

Psihologul Carmen Elena Podar, a declarat pentru digi24.ro că: „În momentul în care simt că sunt criticaţi devin vulnerabili şi dezvoltă anxietate. Anxietatea este primul pas, încet dar sigur, înspre depresie”.

Cristina Balaban, unul dintre părinţii care au înţeles că pune prea multă presiune pe copilul său de 7 ani şi a apelat la specialişti care să o ajute să evite acest lucru afirmă că: „Înainte de şcoală totul mergea minunat, după începerea şcolii am început să creştem aşteptările de la el şi să punem uşor uşor presiune. Treptat, pe măsură ce timpul trecea, presiunea era tot mai mare iar reacţiile lui erau tot mai ostile aşa că am apelat la ajutorul specialiştilor. Şi eu şi soţul meu am mers la cursuri de parenting.”

„Cuvântul toxic în relaţia dintre părinte şi copil cam la orice vârstă dar la şcoală e şi mai mult e acel cuvânt TREBUIE. Eu le dau părinţilor instrumente foarte practice de cum să se conecteze cu copii lor, instrumente care sunt jocul, timpul special, timpul unu la unu”, declară pentru aceeaşi sursă Otilia Mantelers, expert în parenting.

Realitatea pare a fi una extrem de tristă, iar cifrele cutremurătoare: aproape 20% dintre copii români au tulburări psihologice, 500.000 dintre ei suferă de anxietate şi alţi 130.000, de depresie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *