Physalis
Foto : aphroditessecretcyprus.com

Physalis peruviana este denumirea oficială a fructului cu origini în America de Sud, considerat a fi unul dintre cele mai gustoase fructe din lume. Fructul Physalis se aseamănă cu o roșie cherry, dar culoarea este portocalie. Fructul este acoperit de o manta ce seamănă la aspect cu hârtia creponată, dând fructului forma de lampion chinezesc. După înlăturarea învelișului, fructul proaspăt are coaja lucioasă.

Physalis se poate consuma în varianta proaspătă sau uscată. Fructele au o aciditate revigorantă şi un gust acrișor asemănător agrișelor, iar în varianta uscată seamănă cu gustul șerbetului de lămâie.

În Japonia, seminţele fructului Physalis sunt folosite în festivalul “Bon”, ca şi daruri care să ghideze sufletele decedaţilor. De asemenea, un întreg târg numit “hōzuki-ichi” este dedicat anual acestui fruct, în Asakusa, în zilele de 9 şi 10 iulie.

Physalis se cunoaşte şi sub numele de „lampion chinezesc” sau „floarea lampion”.

Ţările recunoscute ca fiind cele mai mari comsumatoare de Physalis sunt: Olanda, Germania, Franţa, Marea Britanie, Spania, Belgia, Canada şi Brazilia.

 

Fructul este bogat în cantități mari de vitaminele A, C, B1, B2, B6, B12 şi P, minerale, acid citric, zaharuri și mucilagii. Tipic pentru o plantă din familia Solanaceae, mai conține și alcaloizi, solanină și fisolină – substanțe amare, care îi dau un gust specific acrișor cu o tentă amăruie. De asemenea fructele Physalis au un conţinut ridicat de proteine, aproximativ 16%, calciu, fier, fosfor, 18 aminoacizi şi toţi cei 8 aminoazici esenţiali.

 

Beneficiile consumului de Physalis:

 1. consolidează sistemul imunitar.
 2. neutralizează radicalii liberi din organism.
 3. promovează sănătatea oaselor şi a dinţilor.
 4. mentine pielea sănătoasă.
 5. protejează împotriva infecţiilor.
 6. previne bolile de inimă şi unele tipuri de cancer.
 7. tratează bolile alergice și autoimune.
 8. previne problemele de prostată şi cataractă.
 9. ameliorează tusea.
 10. accelerează eliminarea acidului uric.
 11. ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar.
 12. previne bolile neurodegenerative la persoanele în vârstă.
 13. tratează/previne cancerul, leucemia, reumatismul, astmul, malaria, hepatita, dermatita, litiaza renală sau gută.

About Author

2 thoughts on “Physalis fructul din colivie

 1. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *