Pitaya
Foto: bidorbuy.co.za

 

Pitaya este un fruct originar din Mexic. I se mai spune și ”fructul dragon”, fiind rodul tropical al unor specii de cactuși. Fructul este foarte popular în centrul şi sudul Americii, dar şi în Asia, îndeosebi în Taiwan, Vietnam, Thailanda şi Filipine.

Acest fruct exotic are forma rotundă sau ovală, coaja roşie sau roz, pulpa dulce şi seminţele negre. Fructele de pitaya sunt consumate pentru pulpa lor cremoasă, dulce-acrişoară.

Pitaya creşte în mai multe tipuri de cactus care înfloresc doar noaptea, când apar şi florile mari şi parfumate. Există trei tipuri ale acestui fruct – cu coaja şi pulpa roşie, cu coaja roşie şi pulpa alba, cu coaja galbenă şi pulpa albă -, dar primul este considerat cel mai gustos.

La noi este rareori consumat şi mai puţin cunoscut, însă pitaya este un fruct extrem de nutritiv.
Fructul dragonului este un aliment bogat în calciu, magneziu, fier, fosfor şi vitaminele B1, B2, B3 şi C. De asemenea, este bogat în fibre si antioxidanţi naturali, iar seminţele acestui fruct sunt bogate în acizi graşi polinesaturaţi (Omega-3 şi Omega-6).

copac pitaya
foto: emeraldgoddessgardens.com

 

Beneficiile consumului de Pitaya:

  1. ajută la întărirea sistemului imunitar.
  2. menţine la un nivel indicat tensiunea arterială.
  3. ajută la menţinerea greutăţii sub control.
  4. ajută la evitarea constipaţiei.
  5. reduce nivelul trigliceridelor.
  6. scade riscul tulburărilor cardiovasculare.
  7. îmbunătăţeşti sănătatea sistemului digestiv.
  8. contribuie la stimularea metabolismului.
  9. îmbunătăţeşte vederea.
  10. ajută la refacerea ţesuturilor pielii, mai ales în partea de hidratare.
  11. ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor şi a vânătăilor.
  12. recomandat pentru evitarea tulburărilor respiratorii cronice (astm bronşic sau tuse).
  13. reduce nivelul colesterolului.
  14. ajută la prevenirea formării celulelor canceroase.
  15. accelerează eliminarea metalelor grele din organism.
  16. previne cancerul de prostată.
  17. benefic în prevenirea complicaţiilor asociate cu diabetul zaharat.
  18. ajută la digestie şi la reglarea tranzitului intestinal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *