Plăcintă fragedă cu dovleac

- 1 dovleac
- 2-3 linguri zahăr brun
- vanilie
- ½ pachet de unt
- Esenţă de migdale
- ½ ceasa de lapte
- 1 lingură de zahăr brun
- 1 linguriţă rasă bicarbonat de sodiu
- Făină cât cuprinde (aprox 500g)
Mod de preparare:
Dovleacul se curăţă de coajă şi se răzuieşte, sau se mărunţeşte cu ajutorul robotului de bucătărie, cum am făcut eu.
Se pune pe foc într-o crăticioara de inox, se adaugă zahărul şi vanilia şi se lasă să scadă.
Între timp, aluatul l-am pregătit la maşina de pâine, dar se poate frământă şi la mână.
Zahărul şi untul topit se freacă bine până se topeşte şi zahărul, apoi se adaugă peste făină amestecată cu bicarbonatul de sodiu. Se adaugă laptele şi esenţa de migdale şi se frământă luînd din faiana câte puţin, până se obţine un aluat consistent, elastic. Se frământă bine cam 15 minute, apoi se lasă să se odihnească puţin.
Se împarte aluatul în 2 părţi egale ce se întind în 2 foi subţiri. Se aşează prima foaie în tavă tapetata cu foaie de copt, apoi se întinde compoziţia răcită uşor, iar deasupra cea de a doua foaie.
Se bagă la cuptorul preaincalzit la 200g şi se lasă până se rumeneşte frumos şi la suprafaţă.
Se unge cu puţin unt, apoi se lasă să se răcească. Se taie în pătrate, se pudrează şi se serveşte de preferinţă rece.
Să aveţi poftă!