Planta minune – Săricica

Săricica sau căruța dracului cum mai este numită popular, este o plantă primăvăratică – se plantează in februarie-martie și se recoltează la inceput de iunie.

Crește pe  lângă bazinul Mediteranei, în Africa de Nord, pe coasta atlantică  a Franței și Portugaliei, dar poate fi găsită şi în zonele de coastă ale Mării Negre.  În SUA, săricica a devenit o specie invazivă, în special pe solurile saline din California.

Este o plantă extrem de bogată în săruri minerale si clorofilă, conține foarte multe vitamine necesare dezvoltării organismului în parametrii normali – potasiu, vitaminele B3 si C, dar mai ales este o sursă importantă de calciu. Este recomandată pentru tratarea anemiilor, ajută la reducerea colesterolului, trigliceridelor și la depurarea organismului – este utilizată cu succes și în curele de slăbire.

saricica

O jumătate de kilogram de plantă are până în 100 kcal, de aceea este recomandată de nutriționiști în curele de slăbire. În ultima perioadă a început să se găsească si în țara noastră.

Săricica se poate consuma crudă – în salate sau ca mâncare gătită, sosuri. Ca și gust este un mixt de plantă – ușor acră, sărată și cu o senzație de iarbă, puțin crocantă. Vag aduce cu spanacul. Merge foarte bine a fi consumată și cu fructe de mare. Am descoperit-o recent, am consumat-o crudă și mi-a plăcut tare mult. Vom reveni cu rețete testate pe baza acestui aliment minune.

Voi ați consumat săricică? Știați că este atât de sănătoasă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *