Planta minune – Săricica

Săricica sau căruța dracului cum mai este numită popular, este o plantă primăvăratică – se plantează in februarie-martie și se recoltează la inceput de iunie.
Crește pe lângă bazinul Mediteranei, în Africa de Nord, pe coasta atlantică a Franței și Portugaliei, dar poate fi găsită şi în zonele de coastă ale Mării Negre. În SUA, săricica a devenit o specie invazivă, în special pe solurile saline din California.
Este o plantă extrem de bogată în săruri minerale si clorofilă, conține foarte multe vitamine necesare dezvoltării organismului în parametrii normali – potasiu, vitaminele B3 si C, dar mai ales este o sursă importantă de calciu. Este recomandată pentru tratarea anemiilor, ajută la reducerea colesterolului, trigliceridelor și la depurarea organismului – este utilizată cu succes și în curele de slăbire.
O jumătate de kilogram de plantă are până în 100 kcal, de aceea este recomandată de nutriționiști în curele de slăbire. În ultima perioadă a început să se găsească si în țara noastră.
Săricica se poate consuma crudă – în salate sau ca mâncare gătită, sosuri. Ca și gust este un mixt de plantă – ușor acră, sărată și cu o senzație de iarbă, puțin crocantă. Vag aduce cu spanacul. Merge foarte bine a fi consumată și cu fructe de mare. Am descoperit-o recent, am consumat-o crudă și mi-a plăcut tare mult. Vom reveni cu rețete testate pe baza acestui aliment minune.
Voi ați consumat săricică? Știați că este atât de sănătoasă?