Pleci în vacanță? Respectă natura!

Fie că mergi în vacanță la munte, la mare sau în străinătate trebuie să ai un comportament exemplar. Turismul de masă a luat o mare amploare în toată lumea, iar patrimoniul natural și istoric mondial se degradează, în timp ce numărul vizitatorilor crește. Iată ce poți face pentru a respecta natura în vacanță și a limita efectele dezastruoase ale turismului.
Începând cu anii 70 turismul și industria aferentă au cunoscut cea mai mare creștere planetară. Responsabil în mare parte de degradarea mediilor naturale, în prezent nu există nici o reglementare internațională pentru a limita neplăcerile produse de turism. Acesta a devenit sinonim cu creșterea delincvenței, cu prostituția și cu dezvoltarea inegalității între țările din sud. Suficiente motive pentru ca turismul tradițional să se reinventeze. De aici provine și conceptul de ecoturism, în serviciul solidarității și al naturii. Respectul mediului înconjurător trebuie să fie prima grijă a turistului, fie că se află în străinătate, la mare sau la munte. Iată ce e de făcut în fiecare situație.
În străinătate
- Prima prioritate: respectarea obiceiurilor țării respective, a culturii și a locuitorilor ei. Nu trebuie să profiți de sărăcia locală, favorizând schimbarea și adaptarea la un alt mod de viață. Este una din primele bogății ale umanității.
- Descoperirea peisajelor unei țări se poate face și în mediul natural sau al micilor stațiuni turistice cu prețuri rezonabile. Astfel poți întâlni locuitori ai regiunii care pot profita de venituri deloc neglijabile pentru ei, respectând natura.
- Fii atentă la deșeuri și caută să ai activități nepoluante. Adică ce faci la tine în țară să faci și în străinătate.
- Achiziționează suveniruri, dar nu orice. Cumpărând o curea din piele de crocodil sau o brățară de fildeș, contribui la dezvoltarea anumitor tipuri de comerț interzise și la dispariția speciilor rare.
- E valabil și pentru anumite esențe de copaci amenințați.
La munte
- În aceste zone este bine să respecți traseele turistice, fie că aparțin sau nu unui parc național.
- Deșeurile nu trebuie aruncate în natură, nici arse. Emisiile poluante sunt importante, ca și riscul de incendiu.
- Dacă vrei să practici escalada, trebuie să întrebi dacă nu perturbii fauna locală.
- Evită folosirea mijloacelor motorizate zgomotoase care pot afecta mediul.
- Nu uita că o simplă țigaretă poate declanșa un incendiu.
- La munte, nu da animalelor de mâncare, fiindcă le perturibi ciclul natural. De exemplu, aparatul digestiv al marmotei poate fi tulburat cu câteva bucăți de pâine. Astfel nu își va mai face provizii pentru iarnă.
- A respecta natura înseamnă și a nu culege plante. Unele sunt protejate și o singură culegere poate antrena dispariția unei specii și bulversa ecosistemul.
La mare
- Unei căni de aluminiu îi trebuie un secol ca să se degradeze, iar un chiștoc de țigaretă are nevoie de zece ani. Nu arunca deci, deșeuri pe plajă și nici chiar organice, findcă atrag șobolani, pescăruși sau porumbei.
- Dacă vrei să practici diverse jocuri acvatice, informează-te care sunt zonele dedicate. În zonă pot fi recifi de corali care pot fi afectați sau distruși.
- Nu hrăni peștii.
- Nu arunca pungi de plastic în apă. Animalele marine se pot sufoca.
- Pescuitul e o preocupare agreabilă, dar reglementată prin lege. Respect-o!
- Uleiul solar te protejează de soare dar în apă dăunează plantelor, împiedicând fotosinteza.. Folosește, deci, un lapte de plajă care se dizolvă în apă.