Chiar dacă nu este moldoveancă, mama mea a învăţat reteta de la o mătuşă prin alianţa originară din inima Moldovei şi face cele mai delicioase Poale’n Brâu pe care le-am mâncat vreodată.

Pe vremuri, când eram copii, le făcea sâmbătă seară, iar noi când veneam de la înviere, mirosea în toată casa şi le găseam direct calde. Le mâncăm atunci pe loc, nici nu mai aşteptam până a două zi.

Poale'n brâu - brânzoaice moldoveneşti

Ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 1/2l lapte
  • 3 ouă
  • un cub de drojdie (25g)
  • 2 linguri de zahăr
  • 2 linguri ulei
  • coajă rasă de lămâie
  • vanilie
  • 1 kg telemea tare, desărată
  • 2 ouă pentru umplutură
  • 1-2 ouă pentru uns
  • susan

Mod de preparare:

Drojdia se freacă cu o lingură de zahăr până se lichefiază, se adaugă 2 linguri lapte călduţ, se amestecă bine şi se lasă la dospit 10 minute.

Într-un bol, se amestecă ouăle bătute bine cu restul de zahăr, uleiul, laptele, coaja de lămâie şi vanilia. Se adaugă apoi şi drojdia dospită.

Într-un lighenaş se cerne făina, se face o gaură în mijloc, în care se toarnă compozia formată.

Se amestecă şi se frământă bine luând din făină puţin câte puţin, până devine o coca potrivit de moale, ca cea de cozonac.

Se lasă la dospit cât mai mult, minim 30 de minute la loc călduţ.

2 ouă se bat bine şi amestecă cu brânza sfărmată.

Se rupe din cocă cât să poată fi luat cu două mâini şi se întinde într-o foaie groasă de aproximativ ½ cm.

Se taie în pătrate măricele de 10-15 cm latura, puneţi câte o lingură din compoziţia de brânză în mijlocul pătratului şi fie uniţi simplu marginile, formând un pătrat (un plic cum le face mama), fie le uniţi şi le răsuciţi uşor, rezultând o formă rotundă.

Se aşează într-o tavă şi se mai lasă 10 minunte, după care se mai bat două ouă şi se ung pe deasupra. Se presară cu susan, iar apoi se dă tavă la cuptor la foc potrivit. În maxim 15-20 de minute se rumenesc frumos şi se post servi calde sau reci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *