Pogăcele cu brânză de burduf

Reţeta clasică este cu untură şi cu jumări, însă eu nu pot găti cu aşa ceva…
Prin urmare, pentru a face o reţetă mai “accesibilă” întregii familii, m-am gândit să folosesc în loc de untură de porc, untură de cocos (puteţi folosi şi unt normal), iar în loc de jumări, brânză cremoasă de burduf (sau chiar caşcaval ori parmesan ras).
Ingrediente:
• 2 linguri untură de cocos
• un ou
• 200ml lapte
• 150g brânză de burduf
• Făină cât cuprinde (aprox ½ kg)
• Un cubuleţ drojdie proaspătă
• O linguriţă zahăr
• sare
• un gălbenuş pentru uns
Mod de preparare:
Într-un castronel se amestecă drojdia cu linguriţă de zahăr şi cu 2-3 linguri de lapte cald. Se lasă 10-15 minute, până îşi dublează volumul.
Într-un vas (eu am folosit vasul de la maşina de pâine) se pune făina cernută, iar în mijloc se adaugă sarea, oul bătut, untură de cocos, brânza mărunţită, drojdia dospită, şi laptele călduţ.
Se frământă toate la un loc până obţinem un aluat omogen, care nu se lipeşte de degete.Se lasă apoi la dospit acoperit sau direct în maşină de pâine, timp de 30 de minute.
Aluatul se pune pe masă presărată cu făină, se întinde cu sucitorul se unge cu untură de cocos şi se împătureşte. Se da la frigider 10-15 minute, până vedeţi că s-a întărit untura de cocos. Se întinde din nou pe masă şi se repetă operaţiunea.
Apoi se scoate din frigider şi se întinde într-o foaie de jumătate de deget grosime ce se taie în forme rotunde. Ce rămâne, le tăiaţi cum puteţi…sau faceţi o plăcinţică mică.
Se aşează în tavă tapetata cu foaie de copt, se lasă cca 10-15 minute să crească, apoi se ung cu gălbenuş de ou şi se dau la cuptor.
Le puteţi presară cu chimen, mac sau susan…sau le puteţi lasă aşa. Fiecare după preferinţe.
Se lasă până se rumenesc frumos deasupra, aproximativ 20 de minute la foc potrivit.
Poftă mare!!!