Pomelo, un fruct al reuniunii

Pomelo este originar din țările Asiei de Sud-Est. Este posibil ca pomelo să fi fost introdus în China în jurul anului 100 î.Hr.
În cultura chineză pomelo reprezintă un adevărat simbol, fiind considerat fructul reuniunii. Fructul este asociat „Festivalului Lunii”, un festival tradiţional chinezesc, în care pomelo este nelipsit de pe mesele chinezilor. Aceştia consideră că, datorită gustului dulce, fructul poate alunga spiritele rele. Tot în timpul festivalului, chinezii adaugă în apa de baie coji si frunze de pomelo, crezând că îndepărtează necazurile.
În limba engleză, pomelo mai poartă și denumirea de „shaddock”, după numele căpitanului englez de marină Shaddock. În secolul al XVII-lea, căpitanul Shaddock a adus pentru prima dată în Indiile de Vest semințele de pomelo.
În prezent pomelo este cultivat pe zone întinse în China, în sudul Tailandei, Taiwan, sudul Japoniei, Myanmar, India, Bangladesh, Vietnam, Indonezia, Noua Guinee, Filipine și Tahiti. Mai există plantații și în California, Florida și Israel.
Pomelo are calități nutriționale deosebite, este foarte bogat în vitamina C, vitaminele P, B1, B2, B3, B5 şi B9 , biotină, acid folic, provitamina A, calciu, magneziu, potasiu şi alte minerale.
Beneficiile consumului de pomelo:
- stimulează sistemul imunitar.
- are efect antioxidant, elimină radicalii liberi.
- creşte peristaltismul intestinal prin conţinutul de fibre, reducând totodată riscul cancerului de colon.
- stimulează secreţiile digestive.
- ajută la eliminarea toxinelor din organism.
- accelerează arderile, fiind util în curele de slăbire.
- contribuie la reducerea colesterolului.
- favorizează absorbţia fierului în intestine.
- ajută în perioadele de convalescenţă, în cele de suprasolicitare fizică şi psihică.
- tonifică vasele capilare.
- combate constipaţia prin conţinutul de fibre vegetale.
- previne ateroscleroza şi indirect bolile cardiovasculare.
- poate fi un remediu în cazul infecţiilor virale şi bacteriene.
- ajută cu suces în tratamentul pentru glaucom şi diabet.
- combate căderea părului prin vitaminizarea rădăcinii firului de păr.
- frânează procesul de îmbătrânire.
- întăreşte oasele, creşte rezistenţa organismului.
- combate eficient oboseala şi astenia.
- are un rol important în producerea hormonilor de către glandele suprarenale.
- scade riscul apariţiei cariilor.
- ajută la menţinerea sănătăţii şi frumuseţii părului.
