Portugalia – Pământul eternei primăveri


Cu posibilitatea de a traversa ţara într-o zi, din nord continuând de-a lungul ţărmului până în sudul însorit, Portugalia poate oferi o multitudine de oportunităţi. Cu un peisaj superb, o cultură deosebită şi cu un ritm al vieţii ce te prinde în mrejele sale încă de la primul contact, Portugalia este o locaţie ideală pentru cei care caută romantismul, aventura sau relaxarea.
Datorită portughezilor cunoaştem astăzi trestia de zahăr şi ceaiul, portughezii au adus pentru prima dată porcelanul din China. Sunt de origine portugheză evantaiul, umbrela de soare, sau perna cu pătura de mătase. Primii stăpâni adevăraţi ai oceanelor au fost portughezii care au modernizat Europa Medievală cu descoperirile lor. În Portugalia sunt peisaje sălbatice pustii, plaje minunate, oraşe impozante, pereţii placaţi cu faianţe, strălucire maură, gotică engleză şi atracţiile renaşterii portugheze. În Portugalia se găsesc o mulţime de obiective de vizitat, peisaje minunate, mâncăruri şi băuturi delicioase.
Regiuni şi staţiuni din Portugalia
Lisabona – construit şi reconstruit după câteva mari cutremure, oraşul are farmecul oraşelor aşezate pe malul râului. Istoria oraşului are legături mitice cu Ulise şi nimfa Calipso, antice cu renumitul Iulius Cezar, din momentul în care acesta anexează oraşul provinciei romane Lusitania, legături romantice cu maurii cuceritori şi, începând cu 1147, cu Dom Afonso Henriques, primul monarh portughez.

Sintra – oraşul este încadrat în patrimoniul mondial al UNESCO datorită arihitecturii sale în stil romantic din secolul al XIX-lea.

Porto – este al doilea oraș ca mărime și importanță din Portugalia. Din 1996, centrul istoric, care datează din Evul Mediu, a intrat în patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Madeira – este un grup de insule portugheze din nordul oceanului Atlantic. Constând din două insule locuite (Madeira și Porto Santo) și trei insule nelocuite. Arhipelagul Madeira face parte din Macaronesia, o regiune de orgine vulcanică, alături de insulele Capul Verde, Azore, Selvagens și Canare.

Funchal – este capitala Insulelor Madeira din Portugalia. A fost fondat în 1421 şi ridicat la rangul de oraş de către regele portughez Manuel I în 1508. În secolul al XVI-lea, Funchal a fost un important punct de tranzit între Indii şi Lumea Nouă, şi era considerat a fi un loc cu bunăstare. A fost şi punctul de plecare al zahărului şi vinului de Madeira. Între 1892 şi 1905, Portugalia a emis o serie de timbre poştale cu inscripţia „Funchal”, dar a revenit rapid la denumirea de Madeira.

Caniço – este o parohie civilă în municipalitatea Santa Cruz, în insulele Madeira. Localitatea a fost ridicată la statutul de oraş în anul 2005.

Fatima – faimos prin viziunile religioase ale unor copii, Fatima a devenit loc sfânt de rugăciune şi destinaţie a pelerinajelor religioase ce au loc în Portugalia în fiecare an. Se spune că Fecioara Maria s-a arătat aici în faţa unor copii de păstori săraci, în 1917 pe păşunea Cova da Iria şi le-a prevestit unele dintre evenimentele importante ale omenirii, viziunea apărându-le copiilor în fiecare zi de 13, din mai până în octombrie; multă vreme aceştia nu au fost crezuţi, însă previziunile îndeplinindu-se, au fost sanctificaţi postmortem iar în acel loc a fost ridicată Bazilica Nossa Senhora de Fatima.

Cascais – este un oraş amplasat în zona de coastă a municipalităţii Cascais. Este o suburbie cosmopolită a capitalei Portugaliei şi una dintre cele mai bogate municipalităţi din această ţară. Fostul sat pescăresc şi-a câştigat faima ca resort pentru familia regală portugheză, la sfârşitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX. În zilele noastre, Cascais este un popular centru de vacanţă, atât pentru turiştii portughezi cât şi pentru turiştii străini.

Estoril – este o localitate resort la malul mării, adesea cunoscută ca şi Coasta de Estoril-Sintra sau Coasta de Lisabona. Estorilul are un faimos cazino, Casino Estoril, şi a fost reşedintă pentru Juan de Borbón, pretendentul la tronul Spaniei la sfârşitul secolului XX.

Algarve – regiunea cea mai sudică a Portugaliei, este o destinaţie preferată de turişti pentru plajele curate, apele nepoluate şi clima plăcută în orice anotimp. Zona este atractivă pentru persoanele care nu iubesc turismul de masă şi preferă staţiunile cochete cu turişti mai selectivi.

Santa Maria de Belem – este districtul cel mai încărcat de istorie şi cultură al Lisabonei, de unde în 1497, Vasco da Gama, la bordul vasului Sao Gabriel, a plecat spre India.

Evora – este unul dintre cele mai rafinate şi mai încântătoare oraşe ale Portugaliei. Este un adevărat muzeu în aer liber cu un mare număr de monumente conservate şi clădiri de interes public, ce au făcut ca UNESCO să protejeze localitatea, încadrând-o în Patrimoniul Cultural Mondial.

Lagos – este unul dintre cele mai vizitate oraşe din regiunea Algarve şi din Portugalia, datorită unei mari varietăţi de plaje, baruri, cluburi, restaurante şi hoteluri. De asemenea este cunoscut pentru viaţa sa de noapte şi pentru petrecerile care au loc aici, în mod special pe timpul verii.

Obiective turistice din Portugalia
· Statuia lui Hristos – piatra de temelie a fost pusă în anul 1949 şi în anul 1959 monumentul a fost inaugurat în mod oficial. Statuia în sine are 28 de metri înălţime, iar reprezentarea inimii măsoară 1,89 metri.

· Mănăstirea Jeronimo Lisabona – a fost construită pentru a comemora expediţia lui Vasco da Gama şi pentru a mulţumi Fecioarei Maria pentru succesul acestei călătorii. Stilul arhitectonic folosit pentru construcţia mănăstirii a devenit cunoscut sub numele de stilul Manuelin, un stil de artă ce a servit pentru a glorifica marile descoperiri ale epocii.

· Podul Vasco da Gama – este cel mai lung pod din Europa. Podul se află în apropierea Parcului Naţiunilor şi şi-a căpătat numele în acelaşi an în care s-au sărbătorit 500 de ani de la sosirea lui Vasco da Gama în India.

· Turnul Belem – este un monument închinat Portugaliei din perioada epocii marilor descoperiri, fiind deseori folosit drept simbol al ţării. UNESCO a trecut Turnul Belem pe lista monumentelor ce fac parte din patrimoniul universal.

· Oceanarium Lisabona – este deosebit datorită designului şi dimensiunilor sale de invidiat. Este primul aquarium care a inclus habitate oceanice într-un singur mediu controlat în care au fost recreate ecosisteme oceanice impresionante.

· Palácio da Pena – aşezat în vârful Monte da Pena, palatul a fost construit pe locul unei foste mănăstiri aparţinând Ordinului Sf. Jerome. El a fost rezultatul imaginaţiei bogate a lui Dom Fernando de Saxe Coburg-Gotha, care s-a căsătorit cu Regina Dona Maria II în anul 1836. După ce s-a îndrăgostit de Sintra, el a decis să cumpere mănăstirea şi terenul din jur şi să construiască un palat de vară pentru familia regală.

· Turnul Vasco da Gama – forma turnului Vasco da Gama aminteşte de una dintre pânzele unei corăbii, iar înălţimea sa, de 145 de metri, face din acest turn cea mai înaltă clădire din Lisabona.

· Palatul Ajuda – notabile sunt tavanul din Grădina de Iarnă care a fost un dar al Viceregelui din Egipt, Camera de Muzică şi porţelanurile sale preţioase, Camera de Bal şi Camera Ambasadorilor. Cea mai impresionantă, este însă Camera Tronului, care ocupă de fapt toată aripa de sud a palatului.

· Castelul Sfântul George – castelul a servit drept reşedinţă regală a maurilor până când primul rege al Portugaliei, Afonso Henriques l-a cucerit în anul 1147. Castelul a devenit reşedinţă regală până când o nouă reşedinţă a fost construită în Piata Comercio de astăzi.

· Monumentul Descoperirilor – monumentul este un vas cu trei pânze pregătit să plece în voiaj, cu sculpturi ale unor figuri istorice importante, cum ar fi Regele Manuel I, poetul Camoes, Vasco da Gama, Magellan şi alţi exploratori, cruciaţi, călugari sau cartografi portughezi.

· Muzeul Calouste Gulbenkian – este una dintre colecţiile private cele mai mari din lume, colecţie construită într-o perioadă de peste 40 de ani de către Calouste Gulbenkian, un mare magnat al petrolului. Acesta a fost unul dintre cei mai bogaţi oameni ai secolului XX. În ultimii ani ai vieţii, acesta s-a stabilit în Portugalia şi atunci când a murit, în 1955, la vârsta de 86 de ani, a donat întreaga sa comoară artistică, ţării adoptive.

Curiozități despre Portugalia
- Cea mai veche alianţă din lume, este Alianţa Anglo-Portugheză semnată în 1373 care este încă activă.
- În anul 1357, o defunctă a fost încoronată regină a Portugaliei. Cu doi ani înainte, fostul rege portughez ordonase uciderea ei şi a copiilor săi, întrucât fiul lui se îndrăgostise de aceasta, iar biata femeie nu făcea parte dintr-o familie de nobili. Atunci când fiul său a urcat pe tron, el a ordonat exhumarea iubitei decedate, obligându-i pe nobilii portughezi să o recunoască drept regină.
- Ferdinand Magellan, un explorator celebru portughez, finanţat de spanioli, a făcut primul înconjur al lumii pe apă în 1522.
- Portugalia a fost prima putere colonială care a abolit sclavia în 1761.
- Portugalia este cea mai veche ţară din Europa, ea având aceleaşi graniţe încă din 1139.
- Două treimi din dopurile folosite în întreaga lume provin din Portugalia. Se spune că datorită proprietăţilor lor speciale, vinul nu-şi pierde din aroma specifică atât de repede cum se întâmplă în cazul altor dopuri.
- Vasco da Gama, cel care a descoperit calea navigabilă către India, era portughez.