Porumbul1
Foto: animalnewyork.com

Originea porumbului nu este cunoscută precis nici până în prezent, cu toate că cei mai mulţi oameni de ştiinţă cred că provine din Lumea Nouă.

Printre alte dovezi, numeroase scrieri atestă existenţa porumbului în Africa orientală cu mult înainte de sfârşitului secolului al XV-lea. Dar nu se cunosc originile sale pentru că porumbul a fost cultivat cu mult timp înainte de sosirea europenilor în Africa. În vestul continentului african, locuitorii cunoşteau porumbul de foarte multă vreme iar când au fost întrebaţi de provenienţa sa, aceştia arătau cu mâna spre deşertul Sahara.

Există dovezi uimitoare cu privire la faptul că porumbul a fost cultivat şi în Asia cu mult timp înainte de sosirea lui Columb în America. Numeroase sculpturi din templele din India, ce datează de prin secolul al XI-lea înfăţişează știuleții de porumb ce erau aduşi ofrandă zeităţilor. Pe continentul alb, porumbul şi-a pierdut rolul sacru, devenind hrana de bază a sărăcimii, pentru care grâul şi pâinea erau bunuri de lux. Spaniolii şi portughezii au adoptat primii porumbul, apoi acesta a cucerit regiunile sărace din Italia, îndeosebi Sicilia, unde „polenta”, cum era botezată mămăliga, era singura hrană a familiilor nevoiaşe.

În tradiţia aztecă ştiuletele de porumb era dăruit de zei şi era ajutorul de nădejde în perioadele de foamete. Aztecii cultivau porumbul cu sfinţenie şi îl preţuiau ca pe aur.

Porumbul conţine fibre, amidon, acid folic, ulei volatil, alantoină, vitamina C, vitamina E, albumine, vitamine din grupul B, săruri de potasiu, fier, vitamina K, magneziu, zinc, fosfor, potasiu.

 

Beneficiile porumbului:

  1. ajută la buna funcţionare a sistemului nervos, a inimii şi implicit a sistemului de producere a celulelor roşii din sânge.
  2. ajută la prevenirea artritei şi micşorează riscul apariţiei cancerului.
  3. ajută la scăderea nivelului de homocisteină.
  4. previne defectele nou-născuţilor.
  5. contribuie la reducerea riscului de dezvoltare a cancerului pulmonar.
  6. ajută la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive şi la menţinerea sănătăţii celulelor cerebrale.
  7. susţine buna funcţionare a glandelor andrenale.
  8. reduce riscul declanşării infarctului miocardic.
  9. contribuie la îmbunătăţirea digestiei şi la eliminarea completă a resturilor alimentare de la nivelul colonului.
  10. impact pozitiv asupra sănătăţii membranelor, a ţesutului cutanat şi a funcţiei vizuale.
  11. protejează împotriva bolilor oftalmologice survenite odată cu înaintarea în vârsta, precum degenerarea maculară.
  12. contribuie la sănătatea vederii.
  13. reglează tranzitul intestinal.
  14. protejează împotriva artritei.
  15. ajută la controlul greutăţii.
  16. reduce riscul de ateroscleroză
  17. contribuie la fluidizarea membranelor mucoase din plămâni, de la nivelul gâtului şi al nasului.
  18. scade nivelul colesterolului şi reduce apariţia cancerului de colon.
  19. previne retenţia apei în organism .
  20. ameliorează gastrita hiperacidă și ulcerul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *