Potbalul
Foto: thetreatmentherbs.com

De provenienţă indo-europeană, Podbalul este cunoscut ca fiind cel mai vechi medicament folosit de om în combaterea tusei. Planta creşte pe coaste râpoase, maluri abrupte ale râurilor, locuri cu eroziuni recente, săpături, în zone de deal și de munte. Creşte în ţinuturi cu climă temperată sau rece, dar o întâlnim atât în Africa, cât şi în Asia. Este aclimatizată chiar şi în Statele Unite.

Podbalul a fost preţuit unanim încă din antichitate, de la doctorii populari, la somități în știința medicală, precum Hipocrate, Dioscoride, Plinius şi până la preotul Kneipp. Hipocrate folosea decoctul de podbal la înmuierea plăgilor purulente, Dioscoride lăudau calităţile ceaiului de podbal în vindecarea afecţiunilor pulmonare, iar Plinius recomanda inhalarea de pulbere de plantă. Calitățile terapeutice ale plantei lăudate de învățații antici au fost confirmate de cercetările medicale contemporane. În frunzele de podbal au fost descoperite vitamina C, inulină, carotenoide, acid tartric și malic, mucilagiu și multe altele. Infuziile și decoctul din frunze au efecte antiinflamatoare și emoliente datorită mucilagiului, care se prelinge pe mucoasele căilor respiratorii, formând o peliculă protectoare care atenuează procesele inflamatorii. Saponinele conținute în plantă ajută la diluarea și evacuarea mai ușoară a secreției căilor respiratorii produsă de viruși sau microbi.

În vremuri de demult, fumătorii îşi alinau tusea tabagică fumând în pipe frunze uscate de podbal. Podbalul este întâlnit sub denumiri precum brustan, brustur-alb, brustur-de-râu, cenuşoară, gălbinele, guşa-găinii, limba-vecinei, laposel, rotungioare.

Florile şi frunzele de podbal conţin tanin, substanţe mucilaginoase care prin hidroliză pun în libertate galactoza şi pentoza, substanţe amare, tusilagina, inulina, nitrat de potasiu, steroli, tanin, acid galic, stearic, palmitic, cortenoizi, fitosterine, compuşi ai zincului, magneziului, fosforului.

 

Beneficiile utilizării podbalului:

 1. reduce spasmele în bronșită.
 2. ajută la curăţarea și întreţinerea tenurilor grase.
 3. tratează afecţiunile aparatului respirator, precum tusea tabagică, astmul bronşic, emfizemul pulmonar, silicoza şi chiar tuberculoza incipientă.
 4. tratează bolile hepato-biliare, dispepsiile şi afecţiunile căilor urinare.
 5. ajută în orice boală grea de plămâni, în erizipel și leziuni ale țesuturilor cu umflături vineții și chiar în inflamații ale bursei sinoviale.
 6. compresele cu infuzie concentrată din frunze de podbal sunt folosite în tratarea ulcerului scrofulos al pielii, precum şi în tratamentul tenurilor ridate, grase, seboreice.
 7. eficace în durerile de urechi.
 8. tratează bronşita cronică.
 9. ajută la diluarea şi evacuarea mai uşoară a secreţiei căilor respiratorii produsă de viruşi sau microbi.
 10. tratează astmul cronic.
 11. ajută la tratarea plăgilor, infecţiilor.
 12. calmează tusea.
 13. scade inflamaţia şi tensiunea din ulceraţii, erupţii, răni.
 14. combate răguşeala.
 15. calmează mucoasa.
 16. reduce iritaţia mucoasei faringiene şi laringiene.
 17. ajută la tratarea erupţiilor cutanate.
 18. tratează emfizemul pulmonar.
 19. ajută în vindecarea bolilor pielii și ale aparatului respirator.
 20. tratează acneea, erupţiile tegumentare, rănile, tăieturile, seboreea sau ulceraţiile pielii.
 21. stimulează eliminarea bilei din vezica biliară.
 22. măreşte cantitatea de urină eliminată.
 23. relaxează ţesuturile şi diminuează starea inflamatorie.
 24. favorizează expectoraţia.
 25. distruge microorganismele aflate pe mucoasele sau ţesuturile aparatului respirator.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *