Povestea de viață a unei paciente celebre: Angelina Jolie

0

Angelina Jolie a șocat întreaga lume când a anunțat că a suferit o dublă mastectomie ca să nu se îmbolnăvească de cancer mamar. Povestea celor trei luni cât au durat procedurile medicale de îndepărtare și reconstrucție a sânilor este o poveste despre viitor.

angelina-jolie-si-brad-pitt_large_pic

Fotografiile din ultimele luni, în care era surprinsă Angelina Jolie, nu o înfățișau, de fapt, pe Angelina Jolie. I-au fost imortalizate mâinile: vene pronunțate, piele translucidă, oase proeminente, goale de carne și mușchi, picioarele: genunchi ascuțiți, tibii subțiri, șolduri sculpturale, spatele: omoplați scheletici, umeri înguști, miniaturali. Cauza schimbărilor ei fizice a fost prezentată ca un moft de Hollywood, acolo unde nicio femeie nu e niciodată prea slabă. Revista People a publicat cea mai vehiculată variantă: mult trâmbițata și mereu amânata nuntă a lui Jennfier Aniston cu iubitul ei ar fi determinat-o pe Angie să recurgă la o severă cură de remodelare fizică așa încât să-l recucerească pe Brad Pitt și să devină și ea mireasă. Scenariul a prins și „diagnosticul” a fost pus fără drept de apel: „domnișoara” Jolie e slabă ca o trestie din cauza ambițiilor amoroase. Realitatea însă se însăila din cu totul alte scenarii, tăiate cu bisturiul. La propriu.

2 februarie. Angelia demarează procedurile medicale în urma cărora i-au fost extirpați sânii naturali și apoi înlocuiți cu niște proteze artificiale.

16 februarie. Are loc operația principală: ambii sâni ai actriței au fost îndepărtați în cadrul unor proceduri care au durat opt ore. Țesutul natural înlăturat de medici a fost înlocuit cu niște proteze provizorii.

26 martie. Angelina este fotografiată în Congo alături de William Hague, Secretar General pe Probleme Externe în Parlamentul Britanic.

Angie nu si-a uitat misiunile umanitare

4 aprilie. Angelina participă la Summitul Internațional al Femeilor de Pretutindeni, organizat la New York.

11 aprilie. Actrița îl însoțește pe William Hague la Summitul G8 de la Londra.

20 aprilie. Are loc ultima intervenție chirurgicală în cadrul căreia protezele provizorii pe care le avea Angelina au fost înlocuite cu implanturi de silicon.

27 aprilie. Se încheie procedurile medicale: după mastectomie, Angelia e anunțată de medici că șansele de a se îmbolnăvi de cancer mamar au scăzut de la 87 la 5 la sută.

14 mai. Actrița publică un editorial în ziarul New York Times în care dezvăluie operațiile prin care a trecut.

Toate scenariile presei de scandal au căzut ca într-un joc de domino. A rămas în picioare doar această cronologie din care se detașează dorința actriței de a trăi. În cele trei luni cât a durat protocolul medical, Angelia Jolie a continuat să iasă în public, să se ocupe de cauzele umanitare pentru care militează și să se vadă cu paparzzii, care îi fotografiau mâinile prea slabe și picioarele aschilambice. Fără să se urce pe soclul martiriului, a decis să povestească lumii întregi procedură pentru a atrage atenția asupra existenței acestei alternative. Cancerul, în cazul ei, nu a fost o sentință definitivă.
Declarația iubitului
Potrivit editorialului publicat în The New York Times, Angelina Jolie a decis să recurgă la această intervenție chirurgicală de dragul copiilor ei. După ce a descoperit că poartă gena BRCA – care indică o predispoziție ridicată de a suferi de cancer mamar – și având în minte calvarul prin care a trecut mama ei, răpusă la doar 56 de ani tot de aceasta maladie, actrița a căutat soluții. Cele 87 la sută șanse de a face cancer rezultate din testele de specialitate au determinat-o să ia o decizie radicală. Își dorește să-și vadă cei șase copii crescând și nu e dispusă ca cedeze în fața pericolelor pe care le poate elimina. Extirparea sânilor e o procedură traumatizantă pentru orice femeie. Când ești actriță și jumătate din meseria ta înseamnă corpul tău, când ai fost numită ani de-a rândul cea mai sexy femeie din lume, o astfel de hotărâre are un impact și mai mare. „Gestul ei este eroic! Tot ce îmi doresc pentru ea e să petreacă o viață lungă și sănătoasă alături de mine și de copiii noștri!”, a declarat Brad Pitt ziarului Evening Standard la puțină vreme după ce logodnica lui făcuse publică operația suferită. Punând copii pe primul loc, cei doi și-au făcut, de fapt, adevărate declarații de dragoste: ea, prin această intervenție, a încercat să-și asigure viitorul, iar el, sprijinindu-i efortul și acceptând să o vadă astfel, cu proteze și cicatrici, și-a reconfirmat devotamentul.

Copiii, scopul operatiei
Cronică din spital
Oficialii Pink Lotus Breast Center, spitalul unde a fost operată Angelina, au postat pe site-ul instituției descrierea procedurilor pe care le-a suferit. Aceasta a cerut respectiva detaliere tocmai pentru a arăta că, oricât de înfricoșător sună, extirparea și reconstruirea sânilor este preferabilă unui cancer galopant și… fatal. Potrivit spitalului, mastectomia a implicat trei operații: „nipple delay” – îndepărtarea parțială a glandei mamare din spatele sfârcurilor pentru conservarea ulterioară a acestora – extirparea integrală a țesutului mamar și reconstrucția cu ajutorul protezelor de solicon. Deși prima intervenție a ținut-o la pat cinci zile, timp în care a avut opt drene și a fost hrănită artificial, medicii au povestit că pacienta era foarte încrezătoare, iar iubitul ei, prezent în spital pe tot parcursul operațiilor, i-a alimentat optimismul și încrederea în sine.
După două săptămâni a avut loc intervenția principală, de îndepărtare propriu-zisă a sânilor. Timp de câteva zile, Angelina a fost imobilizată la pat și s-a simțit ca într-un film SF, după cum singură a declarat, dar suferința i-a fost îmblânzită de gândul că nu va fi nevoită să se despartă de familia sa în același mod dramatic ca și mama ei. Proiecțiile viitorului au făcut-o ca, la doar o lună de la această operație, când încă avea protezele provizorii, să iasă în public și să se comporte ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. În timp ce presa o acuza că slăbește din cauza războiului pe care îl duce cu Jennifer Aniston, ea acea pieptul crestat de cicatricile mastectomiei.
După alte nouă săptămâni s-a urcat iar pe patul de spital, pentru operația de chirurgie plastică în cadrul căreia i-au fost reconstruiți sânii cu ajutorul protezelor de silicon.
„Decizia de a face o mastectomie nu a fost ușoară. Dar sunt foarte fericită că am luat-o. Șansele mele de a face cancer de sân au scăzut de la 87 la sub 5 la sută. Acum pot să le spun copiilor mei că nu trebuie să se mai teamă că mă vor pierde din cauza cancerului mamar”, sunt cuvintele cu care Angie și-a încheiat editorialul din The New York Times. Detașarea și totodată emoția cu care și-a expus public drama prin care a trecut a au făcut-o să iasă învingătoare.
sursa: story

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *