Prăjitură Albă că Zăpadă cu sos caramel

Zilele de duminică nu ar fi desăvârşite fără un prânz în familie completat cu un desert savuros.
Pentru astăzi o prăjitură cu o cremă fină şi foi fragede, un desert care ne aminteşte de deserturile mamei prin gustul deosebit al cremei cu griş şi celebrele foi copate pe dosul tăvii.
Iată aşadar o reţetă minunată, ce aparţine Florentinei Vasilescu.
Ingrediente:
Pentru foi:
- 3 ouă
- 8 inguri ulei
- 8 linguri zahăr
- 8 linguri lapte
- 550-600g făină
- o linguriţă praf de copt
Pentru cremă:
- 1l lapte
- 200g zahăr
- 250g griş
- 250g unt
- Vanilie
- Coajă de lămâie
Pentru sos de caramel
- 250g zahăr
- 50g unt
- 250ml frişcă lichidă sau smântână pentru frişcă
Mod de preparare:
Ouăle se bat spumă cu un praf de sare, apoi se adaugă zahărul şi se mixează în continuare până se lichefiază zahărul. Se amestecă apoi cu laptele şi uleiul.
Făina amestecată cu praful de copt se adaugă în ploaie, şi începe frământatul, până când se obţine un aluat maleabil şi lipicios. Se acoperă aluatul şi între timp ne ocupăm de crema.
Laptele se pune la fiert împreună cu zahărul şi vanilia. Grişul se adaugă în ploaie şi se amestecă cu un tel ca să nu se lipească. Se amestecă energic, se adaugă şi coaja de lămâie şi se lasă să dea câteva clocote. Nu prea multe că se afumă. Se opreşte focul când s-a umflat bine, se încorporează untul amestecând bine şi se lasă la răcit cu un capac deasupra ca să nu facă acea pojghiţă la suprafaţă.
Aluatul se împarte acum în 4 părţi egale ce se întind în 4 foi cu aceleaşi dimensiuni. În procesul de întindere folosiţi făina rămasă sau suplimentară, ca să le puteţi întinde bine.
Foile se coc pe tavă de la cuptor întoarsă invers şi tapetată cu foaie de copt.
Pe o planşetă sau chiar pe tavă de copt se aşează prima foaie, apoi 1/3 din crema răcită şi tot aşa până la ultima foaie.
Zahărul se pune într-o crăticioară pe foc, pentrua fi caramelizat, şi se lasă la foc mic până devine auriu.
Se adaugă untul tăiat cubuleţe, câte unul pe rând, până se încorporează.
Se adaugă încet şi frişcă, se mai lasă să fiarbă un minut la foc mediu, iar apoi se dă la o parte şi se lasă să se răcească.
Se întinde cu paleta peste prăjitură, apoi se dă la rece pentru câteva ore.
Când se frăgezesc foile, se taie în romburi sau pătrate egale.
Poftă mare vă doresc!