Prăjitură Carpaţi

Iată o reţetă care trebuie încercată măcar o dată! Cu siguranţă însă după ce o veţi face o dată, vă veţi îndrăgosti de ea. Este atât de minunată această prăjitură, şi nu este chiar atât de greu de făcut. Tot ceea ce aveţi nevoie este multă atenţie…şi rezultatul va fi unul măreţ cu adevărat.
Iată aşadar, cum pregăteşte Florentina Vasilescu celebra prăjitură Carpaţi!
Ingrediente:
Pentru foi:
- 3 ouă
- 1 cană zahăr
- 1 cană ulei
- 1 cană lapte
- 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
- făină specială pentru prăjituri
Pentru cremă:
- 1 kg zahăr
- 2 kg lapte
- 5 linguri apă
- 16 linguri făină
- 2 pachete margarină (neapărat de calitate)
- esenţă de rom
Pentru ornat:
- Nuca de cocos
Mod de preparare:
Cel mai dificil lucru la această prăjitură sunt foile. Trebuie să fiţi foarte atenţi pentru că, chiar şi atunci când repetaţi reţeta, vi se poate întâmpla să greşiţi, şi să vă iasă prea crocante.
Aşadar, frecăm bine ouăle cu zahărul şi treptat adăugăm laptele. Adăugăm şi uleiul, tot treptat. Când se omogenizează bine, începem să adăugăm făina amestecată cu bicarbonatul stins în puţină zeamă de lămâie sau oţet.
Se amestecă bine compoziţia, după care se ia la mâna pentru frământat. Se împarte apoi în 10 părţi egale ce se întind fiecare bine, într-o foaie cât mai subţire.
Se coc pe în tavă tapetata cu foaie de copt. Cuptorul trebuie încins în prealabil la foc potrivit, şi operaţiunea se repetă pentru fiecare foaie.
Între timp ne ocupăm şi de cremă, care se obţine prin caramelizarea zahărului pe foc, împreună cu cele 5 linguri de apă. Când s-a topit, fără să se ardă, se adaugă treptat făina, amestecând continuu cu un tel ca să nu se lipească.
Adăugăm şi laptele în cantităţi mici, amestecând în continuare viguros. Crăticioara se dă jos de pe foc când crema se îngroaşă, apoi adăugăm margarina şi esenţa de rom. Amestecăm în continuare, încorporând şi aceste ingrediente, până când obţinem o cremă omogenă. Nu o lăsăm să se răcească, ci o folosim aşa fierbinte, întinzând-o uniform între foi, pentru a le înmuia.
Păstrăm un castronel de cremă şi pentru momentul asamblării prăjiturii.
Se presează bine prăjitură, eventual puneţi ceva greu deasupra ei şi o daţi la rece pentru câteva ore bune…paote chiar până a două zi.
Dacă foile nu mai sunt crocante, ci s-au înmuiat uşor, iar prăjitură s-a legat, este gata de tăiat. Se decupează întâi marginile, iar prăjitură se taie în 3 părţi egale.
Fiecare parte se taie pe diagonală, obţinând în secţiune 2 triunghiuri. Laturile cele mai mari (unde foaia a rămas întreagă) se ung cu cremă şi se lipesc între ele.
Se obţin 3 munţi care se ung apoi cu cremă şi se tăvălesc prin nucă de cocos răzuită.
Se dă din nou la rece, după care se taie în felii grosiere.
Spor şi să aveţi poftă!