Prăjitură cu brânză dulce şi stafide

Vizitele la părinţi sunt unele dintre cele mai frumoase şi aşteptate clipe. Iar mesele acelea minunate când ne aşezăm cu toţii la masă, nu se compară cu nimic altceva.
Mama, cu preparatele ei minunate, ne răsfaţă pe toţi de fiecare dată, iar de cele mai multe ori încheiem festinul cu un deliciu dulce. În acest weekend, vedeta a fost inegalabila ei prăjitură cu brânză dulce şi stafide, care niciodată nu rezistă până a două zi. Este atât de gustoasă, fragedă şi savuroasă, încât parcă nu ne mai săturăm.
Să va povestesc şi care este secretul….
Ingrediente blat:
- 3 ouă sau 5-6 albuşuri
- 125 g iaurt
- 2 linbguri ulei
- un vârf linguriţă sare
- o lingură zahăr brun
- 7-8 linguri făină
- 1 pliculeţ praf de copt
Se bat ouăle spumă, iar treptat se adăugă zahărul şi sarea. Apoi se adăugă uleiul, iar apoi iaurtul şi se amestecă bine. Făina se adăugă în ploaie pentru a nu se forma cocoloaşe şi se încorporează uşor astfel încât aluatul să nu se lase foarte tare.
Între timp se pregăteşte umplutura:
- 1 kg brânză de vaci
- 5 ouă
- 3 linguri zahăr brun
- un praf de sare
- 100g stafide
- esenţă de lămâie sau coajă rasă de lămâie
- esenţă vanilie
Ouăle se bat bine împreună cu zahărul şi esenţele, se adaugă brânza şi se amestecă bine. La sfârşit se încorporează şi stafidele.
Într-o tavă se pune jumătate din aluatul de foi. Se lasă timp de 5-10 minute la foc potrivit, în cuptorul încins în prealabil. Când foaia este coaptă, fără a se rumeni, se scoate din cuptor, iar deasupra se toarnă compoziţia de brânză. Se nivelează cu ajutorul unie spatulă, iar peste aceasta se toarnă uniform restul compoziţiei pentru foi. Tava se da din nou la cuptor la foc potrivit timp de 5-10 minute, după care la foc mic pentru încă 40 de minute.
Când este rumenită, se scoate, se acoperă cu un şervet uscat şi se lasă să se răcească.