duminică,noiembrie 28, 2021

Prăjitură cu căpşuni

Ingrediente:

Pentru foi

  • 2 ouă
  • 8 linguri de zahăr brun
  • 8 linguri apă
  • 1 lingură smântână
  • vanilie
  • O ceaşcă de ulei
  • 2 linguri cacao
  • o linguriţă praf de copt
  • 450g făină (cât cuprinde)
  • 1 kg capşuni

Pentru cremă

  • 1l lapte
  • 3 ouă
  • 10 linguri zahăr
  • 4-5 linguri făină
  • ½ pachet unt
  • vanilie

 Mod de preparare:

Într-un vas mixăm cele 2 ouă împreună cu zahărul şi vanilia. Adăugăm apoi uleiul şi smântână, după care câte puţină cacao să nu se formeze cocoloaşe.

Adăugăm în ploaie făina amestecată cu praful de copt, puţin câte puţin, între timp adăugând şi apă, frământând până se formează o cocă consistentă.

Se frământă bine până începe să se desprindă de vas şi de pe palme. Aluatul obţinut se împarte în 3 părţi egale şi fiecare parte se întinde în câte o foaie subţire.

Le punem pe o hârtie de copt şi le coacem în cuptorul preîncălzit la 180°C în jur de 10 minute.

Crema de vanilie:

Se opreşte o cană de lapte şi se dă deoparte, restul se pune la fiert într-o cratiţă cu pereţi groşi.

Ouăle se freacă cu zahărul până se lichefiază şi începe să se adauge treptat făina, se omogenizează bine şi se subţiază cu laptele rece.

Acest amestec se toarnă peste laptele care fierbe, se dă la foc mic şi se amestecă foarte bine cu un tel să nu se formeze cocoloaşe.

Se lasă să fiarbă timp de câteva minute, apoi se opreşte focul, se adaugă vanilia şi se lasă să se răcească.

Când crema s-a mai răcit, se adaugă untul mixând câteva minute până aceasta devine spumoasă şi fină.

Căpşunile se spală bine, se aleg cele mai frumoase şi se dau deoparte. Restul de taie feliuţe. Se iau din acestea o mâna de căpşuni şi se pun la frigider cu o lingură de zahăr deasupra.

Din crema obţinută se opresc câteva linguri pentru ornat, restul se împarte în 2 părţi egale.

Într-o tavă se aşează prima foaie, iar peste ea un strat uniform de cremă, apoi un strat de căpşuni tăiate apoi se aşează cu grijă a două foaie, iar operaţiunea se repetă încă o dată.

Se aşează şi ultima foaie, iar prăjitura se acoperă cu folie alimentară şi se lasă să stea la rece pentru câteva ore. Crema pentru ornat deasemenea va sta la frigider.

Se scoate prăjitura de la frigider, se unge cu sucul lăsat de căpşunile cu zahăr, se taie în bucăţi egale şi se ornează cu cremă şi căpşuni întregi.

Să aveţi poftă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *