Prăjitură cu cremă ganache de ciocolată albă, mascarpone şi nuci caramelizate

Duminica este o zi specială în săptămână, este ziua în care stăm cu familia şi ne răsfăţăm cu ce ne place mai mult. Este aşadar un moment grozav pentru a pregăti o prăjitură specială, plină de gusturi, arome şi  culori: prăjitură cu cremă ganache de ciocolată albă, mascarpone şi nuci caramelizate. Poate părea complicat de realizat dacă ne raportăm la numărul de straturi în care se asamblează această prăjitură, însă nu este deloc dificil de făcut. Şi chiar merită!

Reţeta aparţine în totalitate Florentinei Vasilescu, prietena noastră expert în produse de cofetărie. Mulţumim Flori pentru această reţetă unicat!

Prăjitură cu cremă ganache de ciocolată albă, mascarpone şi nuci caramelizate

Ingrediente:

Pentru blatul alb

  • 4 ouă
  • 4 linguri de zahăr
  • 4 linguri de făină
  • un vârf de cuţit sare
  • 1 lingură ulei

Pentru blatul de cacao:

  • 4 ouă
  • 4 linguri de zahăr
  • 3 linguri de făină
  • 1 lingură de cacao
  • un vârf de cuţit sare
  • 1 lingură ulei

Pentru crema ganache de ciocolată:

  • 200 ml frişcă 30% grăsime
  • 200 g ciocolată albă

Pentru crema mascarpone:

  • 50 g mascarpone
  • 250 g frişcă

Pentru nuca caramelizată:

  • 125 g zahăr
  • 100 g nuca

Mod de preparare:

Separăm albuşurile de gălbenuşuri şi batem albuşurile cu mixerul pentru aproximativ 2 minute.

Apoi adăugăm treptat zahărul şi continuăm să batem albuşurile până devin ţări. Gălbenuşurile le amestecăm cu lingura de ulei.

Amestecăm gălbenuşurile cu albuşurile, adăugăm şi făina şi omogenizăm uşor, prin mişcări de jos în sus, până se încorporează făina.

12190797_1484930431811323_4587600663665185578_n

Răsturnăm compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau cu făină şi nivelăm bine, să fie uniform peste tot.

Băgăm la cuptor la 175 de grade timp de 25 de minute, în funcţie de cuptorul fiecăruia, până devine auriu şi trece proba cu scobitoarea.

La fel procedăm şi cu blatul de cacao, diferenţa fiind numai cele 3 linguri de făină şi una de cacao, în loc de 4 linguri de făină, dar pe care le încorporăm la fel.Prăjitură cu cremă ganache de ciocolată albă, mascarpone şi nuci caramelizate

În timpul în care blaturile sunt la cuptor şi se răcesc, preparam cremele.

Într-o crăticioară se pune frişca, fie la foc mic, fie la bain-marie. Se lasă să se încălzească până la punctul de fierbere, apoi se adaugă ciocolata albă ruptă bucăţi mici, se amestecă până se topeşte ciocolata, apoi se ia de pe foc. Se lasă să se răcească la temperatura camerei.

După ce s-a răcit bine, se bate 5 minute cu mixerul, până îşi dublează volumul. Se dă crema la rece.

Pregătim apoi cea de a două cremă.

Frişca se bate bine, până se întăreşte, apoi separat se bate şi brânza mascarpone, iar la final se amestecă uşor cu telul, să nu se taie.

Se dă şi aceasta la frigider, şi ne ocupăm de nucă.

Zahărul se pune într-o crăticioară la foc mic sau la bain-marie şi se amestecă cu o spatulă, până se topeşte. Se adaugă nuca şi se amestecă bine.

Prăjitură cu cremă ganache de ciocolată albă, mascarpone şi nuci caramelizatePe o hârtie de copt se răstoarnă şi se lasă să se răcească bine. Când s-a întărit suficient, se sparge cu făcăleţul uşor.

Acum începe asamblarea: aşezăm pe un platou sau o farfurie primul blat de pandişpan, apoi un strat generos de ganache de ciocolată albă, iar peste acesta aşezăm cu grijă cel de-al doilea blat, cel de cacao.

Crema mascarpone se pune într-un poş cu şpriţ şi se fac forme diverse, în funcţie de preferinţe pe blatul de cacao.

Prăjitură cu cremă ganache de ciocolată albă, mascarpone şi nuci caramelizate

La sfârşit se presară nuca caramelizată.

Să aveţi o poftă grozavă…şi o zi de duminică excepţională!

Prăjitură cu cremă ganache de ciocolată albă, mascarpone şi nuci caramelizate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *