Prăjitură cu sos caramel, banane şi cremă mascarpone

Fie că o pregătim pentru această zi minunată de duminică, fie că o facem peste câteva zile pentru masa de Crăciun, această prăjitură ce îmbină atât de multe arome: caramel, mascarpone, banană, blat însiropat…reprezintă o alegere desăvârşită pentru orice ocazie am allege să o facem.
Mulţumim Florentina Vasilescu pentru ideea ta minunată şi pentru faptul că o împărtăşeşti cu noi 🙂
Ingrediente:
Pentru blatul de cacao:
- 150 gr făină
- 25 gr cacao
- 2 ouă
- 100 gr zahăr
- 50 ml cafea
- 75 ml ulei
- 100 ml lapte
- jumătate de linguriţă praf de copt
- jumătate de linguriţă bicarbonat de sodiu
- un praf de sare
Pentru umplutură:
- 2 banane
Pentru sosul caramel:
- 250 gr zahăr
- 50 gr unt tăiat cubuleţe
- 50 gr nuci prăjite şi tocate
- 200 ml smântână pt frişcă 30% grăsime
Pentru crema de mascarpone:
- 100 gr unt
- 200 gr brânză
- 200 gr zahăr
- 125 gr mascarpone
Mod de preparare:
Cacauă se amestecă cu zahărul.
Apoi se adaugă cafeaua fierbinte şi amestecăm bine cu un tel.
Adăugăm ouăle pe rând, amestecăm bine iar, apoi făină, praful de sare şi uleiul, cu lapte şi praful de copt şi bicarbonatul.
Coacem blatul într-o formă de 26 cm, aproximativ 30-35 minute. Când se răceşte decupăm partea superioară pentru a se siropa mai bine.
Între timp pregătim sosul caramel caramelizând zahărul, până devine auriu. Adăugăm apoi 50 gr de unt tăiat cubuleţe, câte unul pe rând, până se încorporează.
Apoi adăugăm smântână pt frişcă, o adăugăm câte puţină şi mai lăsăm să fiarbă un minut la foc mediu.
Dăm la o parte şi lăsăm să se răcească.
Untul, la temperatura camerei, se freacă cu zahărul, cu ajutorul unui mixer, timp de 5 minute. Se adaugă crema de brânză şi mascarpone, şi mai mixăm 1 minut.
Crema o dăm la rece minim 30 minute.
Pe blatul tăiat turnam un strat de caramel, apoi adăugăm apoi bananele tăiate felii.
Iar peste ele punem 1/3 din caramel, iar deasupra nuci.
Apoi intindem crema de mascarpone.
La final ornăm cu sos caramel şi ciocolată răzuită.
Se păstrează la rece.