Prăjitură fragedă cu dulceaţă de căpşuni

Pe vremuri bunica noastră ne făcea această prăjitură şi o numea “prăjitură de babe”. De ce îi spunea ea aşa…probabil pentru că era o reţetă foarte veche, pe care o ştia şi ea de la bunica ei, sau pentru că era o reţetă foarte uşoară 🙂

Oricum ar fi, ideea este că gustul ei dulce acrişor, frăgezimea şi parfumul inconfundabil îmi amintesc de acele zile minunante din vacanţă de vara pe care o petreceam la bunica, lipsită de griji.

Prăjitură fragedă cu dulceaţă de căpşuni

 

Ingrediente:

  • 200 g unt
  • 1 ou
  • 2 linguri de iaurt
  • 3 linguri zahăr
  • O linguriţă praf de copt
  • făină cât cuprinde (aproximativ 350-400g făină)
  • 200g dulceaţă de căpşuni
  • o cană nucă măcinată
  • vanilie

Mod de preparare:

Oul bătut împreună cu zahărul, se amestecă cu iaurtul, vanilia şi cu untul topit. Apoi se încorporează treptat făina amestecată cu praful de copt.Se obţine un aluat tare, care se împarte în 2 părţi aproximativ egale, iar una dintre părţi se introduce la frigider pentru 15 de minute.

Se tapetează o tavă cu hârtie de copt şi se aşează în tavă jumătatea din aluat rămasă afară.

Deasura aluatului se întinde dulceaţă de căpşuni, apoi se presară nuca măcinată.

Aluatul de la frigider se scoate, se mai adaugă 2 linguri de făină şi se fărămiţează între mâini şi se presară peste prăjitură.

Tava se introduce la cuptorul preîncălzit la foc potrivit pentru aproximativ 30-45 de minute, până când se rumeneşte uşor deasupra.

Se lasă la răcit şi se serveşte lângă o ceaşcă de cafea sau lângă un ceai de plante rece, cum ne-o servea bunica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *