Prajitură Jerbo

Cu un aluat ce practic ţi se topeşte în gură, gustul său acrişor şi uşor răcoritor, completat însă de ciocolată fină, această prăjitură este cea mai potrivită alegere pentru o zi de duminică, ca aceasta de după Crăciun, când ne-am săturat de prea mulţi cozonaci dulci, plini de zahăr şi grăsimi.
Mulţumim prietenei noasttre, Florentina Vasilescu pentru acest preparat minunat!
Ingrediente:
- 450g făină
- 200g unt la temperatura camerei
- 1 praf sare
- 2 gălbenuşuri
- 15g drojdie proaspătă
- 100ml lapte
- 2 linguri de smântână
- 100g zahăr
- 300g nuci
- 2 linguri de zahăr
- 1 borcan de gem de prune – aprox 450 ml
Pentru glazură de ciocolată :
- 80g ciocolată min 50% cacao
- 20g unt
- 100ml frişcă naturală 30% grăsime
Mod de preparare:
4 linguri de laptele cald se amestecă cu drojdia şi cele 2 linguri de zahăr. Lăsăm 5 minute, până punem restul de ingrediente într-un bol: făină, untul cubuleţe, sarea, gălbenuşurile, smântână, zahăr şi la final laptele.
Se adaugă şi maiaua şi se frământă rapid cu robotul sau cu mână, până devine un aluat omogen şi uşor moale.
Lăsăm aluatul să se odihnească pentru o jumătate de oră.
Între timp nucile se mărunţesc bine.
Aluatul se împarte în 4 părţi egale.
Prima foaie o întindem la dimensiunea tăvii (20*35 cm).
Tava o tapetăm cu hârtie de copt şi apoi punem prima foaie de aluat, o înţepam în câteva locuri cu furculiţa şi apoi o ungem cu 1/3 din gem şi presăram 1/3 din cantitatea de nucă.
Continuăm cu foaia următoare şi cu umplutură până ajungem la ultima foaie.
Introducem apoi tava la cuptor la 170 grade timp de 45 minute, până se rumeneşte.
O scoatem din tavă şi o lăsăm să se răcească. Când s-a răcit, putem face glazura.
Ciocolata împreună cu untul şi frişca se pun pe foc într-o crăticioară şi se lasă până ajunge la punctul de fierbere. O dăm de pe foc la o parte şi amestecăm până se topeşte ciocolata bine. O lăsăm apoi 10 minute la temperatura camerei.
O întindem peste prăjitură şi o lăsăm la răcit. După ce s-a întărit glazura, feliem prăjitura şi o decorăm cu ciocolată rasă.