Cu un aluat ce practic ţi se topeşte în gură, gustul său acrişor şi uşor răcoritor, completat însă de ciocolată fină, această prăjitură este cea mai potrivită alegere pentru o zi de duminică, ca aceasta de după Crăciun, când ne-am săturat de prea mulţi cozonaci dulci, plini de zahăr şi grăsimi.

Mulţumim prietenei noasttre, Florentina Vasilescu pentru acest preparat minunat!

Prajitură Jerbo

Ingrediente:

  • 450g făină
  • 200g unt la temperatura camerei
  • 1 praf sare
  • 2 gălbenuşuri
  • 15g drojdie proaspătă
  • 100ml lapte
  • 2 linguri de smântână
  • 100g zahăr
  • 300g nuci
  • 2 linguri de zahăr
  • 1 borcan de gem de prune – aprox 450 ml

Pentru glazură de ciocolată :

  • 80g ciocolată min 50% cacao
  • 20g unt
  • 100ml frişcă naturală 30% grăsime

Mod de preparare:

4 linguri de laptele cald se amestecă cu drojdia şi cele 2 linguri de zahăr. Lăsăm 5 minute, până punem restul de ingrediente într-un bol: făină, untul cubuleţe, sarea, gălbenuşurile, smântână, zahăr şi la final laptele.

Prajitură Jerbo

Se adaugă şi maiaua şi se frământă rapid cu robotul sau cu mână, până devine un aluat omogen şi uşor moale.

12341615_1492578031046563_6335954558348165917_n

Lăsăm aluatul să se odihnească pentru o jumătate de oră.

Între timp nucile se mărunţesc bine.

12341301_1492578141046552_3449370189529265440_n

Aluatul se împarte în 4 părţi egale.

12289540_1492577891046577_5158272647022730944_n

Prima foaie o întindem la dimensiunea tăvii (20*35 cm).

11148608_1492577831046583_1811732637864902824_n

Tava o tapetăm cu hârtie de copt şi apoi punem prima foaie de aluat, o înţepam în câteva locuri cu furculiţa şi apoi o ungem cu 1/3 din gem şi presăram 1/3 din cantitatea de nucă.

12316612_1492577774379922_3992071489191164884_n

Continuăm cu foaia următoare şi cu umplutură până ajungem la ultima foaie.

12348025_1492577724379927_4607058830800376720_n

Introducem apoi tava la cuptor la 170 grade timp de 45 minute, până se rumeneşte.

O scoatem din tavă şi o lăsăm să se răcească. Când s-a răcit, putem face glazura.

Ciocolata împreună cu untul şi frişca se pun pe foc într-o crăticioară şi se lasă până ajunge la punctul de fierbere. O dăm de pe foc la o parte şi amestecăm până se topeşte ciocolata bine. O lăsăm apoi 10 minute la temperatura camerei.

O întindem peste prăjitură şi o lăsăm la răcit. După ce s-a întărit glazura, feliem prăjitura şi o decorăm cu ciocolată rasă.

Prajitură Jerbo

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *