Prea multe cadouri ?

Cu ocazia sărbătorilor familia are tendința să ofere foarte multe cadouri copiilor. Acestea, chiar dacă sunt un prilej de bucurie, pot deveni și unul de stres. Chiar și pentru noi, ca adulți, primirea unui număr mare de cadouri ne poate destabiliza puțin. Pentru un copil e mai mult decât atât.

cadouri

Cei mici se pot simți depășiți și nu mai știu cum să-și canalizeze sentimentele. Părinții pot atenua acest stres limitând numărul de cadouri cu care cei mici se pot juca.Când un copil se află în prezența mai multor jucării noi este foarte greu să-și canalizeze atenția.

După ce au fost desfăcute cadourile, poți proceda astfel:

–         Încetinește derularea operațiunilor astfel încât copilul tău să aibă timpul necesar să descopere fiecare cadou. Pune-l să asiste și la deschiderea cadourilor celorlalți membri ai familiei până îl va deschide pe următorul.

–         Ei nu știu câte cadouri au primit, fiindcă nu au încă noțiunea cantității. Nu își amintesc nici de la cine este cadoul, chiar dacă a fost dat separat.

–         Observă-l ca să vezi ce cadou îi suscită cu adevărat atenția. Lasă-l să preia inițiativa și ajută-l să se joace mai mult cu acest obiect.

–         Nu fi dezamăgită dacă nu a recționat așa cum te așteptai. De exemplu, sunt mulți copii care preferă mai degrabă hârtia și ambalajul cadoului, decât obiectele propriu-zise.

–         Alege 3 obiecte care i-au atras în mod deosebit curiozitatea. Aranjază celelalte cadouri în afara ariei lui vizuale, pentru mai târziu. Cunoscând temperamentul copilului tău vei putea decide ce jucării poți pune deoparte pentru moment: de ex. Cărțile, jocurile de atenție, spre deosebire de cele de acțiune.

 

Cum previi munții de jucării

Pentru ca cel mic să nu primească prea multe jucării, sfătuiește-ți familia (bunicii, unchii, mătușile, nașii etc) să se limiteze la 1-2 jucării sau la un anume buget. Le poți sugera că există și cadouri utile apreciate, cum ar fi așternuturi sau hăinuțe, de care cel mic are nevoie, cărți etc.

De asemenea, când sunt mai măricei cadourile pot fi simbolice: îi poți oferi ceasul bunicului, stiloul tatălui, o poză frumoasă cu familia, înrămată etc.

Îl poți sfătui să mai dăruiască din ele și altor copii, care nu au aceleași posibilități ca el. Astfel în înveți să descopere bucuria de a dărui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *