Pregăteşte-l de zborul cu avionul

Pregăteşte-l de zborul cu avionul

Te pregăteşti să zbori prima dată cu avionul cu cel mic. Înarmează-te cu câteva trucuri dacă vrei ca totul să se desfăşoare cât mai bine de acasă la destinaţia aleasă.

Cu cât pregăteşti o călătorie mai din timp, cu atât va fi mai plăcută. Când pleci cu un copil mic, e nevoie de pregătiri suplimentare. E bine să ai în vedere câteva detalii importante:

Alege compania de zbor. Verifică dacă are servicii speciale pentru familie. Unele sunt axate pe zboruri de afaceri. Verifică restricţia de lichide şi greutatea bagajelor de mână pe care le poţi lua. Vezi dacă există oferte la gustări sau dacă au servicii speciale pentru copii, cum ar fi scutece gratuite pe timpul escalelor.

Dacă mergi singură cu copiii, întreabă dacă există restricţii privind numărul de copii foarte mici care te pot acompania. Sunt companii care acceptă doar un copil mai mic de doi ani pe adult, în avion. E important mai ales dacă ai gemeni.

Înainte de plecare. Pentru cei mai mulţi copii avionul este un lucru pe care îl văd pe cer. Este o jucărie pe care o ţin în mână, o desenează sau o construiesc. Pentru cei foarte mici este greu să se imagineze în interiorul unui avion care decolează. Ca să nu se panicheze, vorbeşte-i despre agenţii de bord care sunt foarte amabili şi pe care îi va întâlni în aer, despre vederea minunată din avion. Citeşte-i cărţi despre aeroporturi şi călătorii cu avionul. Poţi simula o decolare, cu un scaun, pentru amuzament. Decolarea şi aterizarea sunt, după cum se ştie, momentele cele mai dificile pentru copiii care se simt destabilizaţi de zgomot, de schimbările de poziţie şi presiune. Simularea făcută acasă, dacă este bine regizată, te ajută să faci situaţia reală mai puţin dramatică. E preferabil să nu vorbeşti de lucruri care îi produc teamă, nici măcar în glumă.

 

Ce iei în bagajul de mână

Înainte de a face bagajul informează-te ce nu ai voie să iei, în funcţie de politica companiei.

 • cărucior
 • scutece suficiente pentru zbor şi câteva în plus
 • şerveţele umede
 • hăinuţe de schimb
 • biberoane pentru zbor şi lapte praf măsurat deja daca este hrănit artificial
 • gustări
 • apă
 • baveţică, tacâmuri de copil
 • medicamente
 • e bine să ai un rând de haine de schimb şi pentru tine, nu se ştie ce se poate întâmpla
 • jucării şi cărţi cu poveşti

 

Ziua plecării

Dacă ai deja toate pregătite din vreme vei fi mai calmă, şi copilul la fel. Lasă-l pe cel mic să se entuziasmeze de plecare. În drumul către aeroport îi poţi povesti ce îl aşteaptă, dacă doreşte să vadă piloţii, agenţii de bord etc.

Odată ajunşi în aeroport, oferă-i o mică gustare şi du-l la toaletă înainte de îmbarcare. De obicei toaletele sunt ocupate în avion pe timpul zborului. Eliberat de aceste nevoi, cel mic se va putea concentra pe zbor.

 

Mulţii copii pot avea probleme cu urechile în timpul decolării şi aterizării. Dă-i gumă de mestecat, spune-i să caşte, să bea apă sau lapte, sa ronţăie un biscuite. Astfel urechile se vor desfunda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *