Anul acesta copilul tău va merge prima dată la grădiniță. Este un pas important, atât pentru voi părinții ,cât și pentru cel mic. Iată câteva piste care vă vor ajuta să pășiți cu dreptul pe aceste noi cărări.

copii-la-gradinita

Pentru cel mic grădinița este un salt în necunoscut, care îi va aduce o mulțime de lucruri noi: un alt orar, alte obiceiuri, fețe noi. Pe lângă aceste lucruri previzibile, însă, va avea parte și de altele, imposibil de anticipat. Cu toate acestea, împreună puteți netezi calea către noua etapă din viața lui. Puteți merge înainte să vizitați clădirea, să cumpărați materialele necesare, să stați puțin în curtea grădiniței… Sunt momente în care poți dialoga cu cel mic și răspunde întrebărilor sale.

Grădinița nu este creșă. Nu trebuie să dramatizezi schimbarea, dar nici să o treci cu vederea. Începerea grădiniței reprezintă un motiv de mândire, că cel mic începe să devină mare.

Stresul e mai mult pentru părinți

Recunoaște: începerea grădiniței reprezintă, înainte de toate, o etapă stresantă pentru tine. Nu este nevoie să ascunzi această neliniște față de copilul tău. Din contră! Încercând să-ți ascunzi anxietatea, riști să i-o transmiți în mod involuntar celui mic. De obicei părinții insistă ca cei mici să fie foarte cuminți și să asculte cu atenție pe educatoare sau educator. Tuturor le este teamă ce în timpul orelor de clasă copiii lor vor tulbura liniștea. Nu folosi cuvinte cu conotație negativă: ” Să nu îți fie teamă”, ”Să nu faci asta, sau asta…”. Vei obține exact efectul invers față de cel scontat.

Ziua cea mare a sosit- cum te descurci

Ai dialogat cu cel mic, l-ai pregătit, ai prevăzut aproape totul. Cu toate acestea emoțiile vă cuprind, ba chiar te mai pufnește și plânsul. Iată câteva trucuri ca să nu transformi începerea grădiniței în dramă.

–         Scoală-l pe cel mic cu mult timp înainte, pentru a vă pregăti în liniște, a lua micul dejun fără grabă, într-o ambianță senină și destinsă.

–         Nu merge cu toată familia până la ușa clasei, despărțirea va fi cu atât mai dificilă. Tata sau mama sunt de ajuns.

–         Propune-i să se îmbrace cu ținuta lui preferată, dacă are una.

–         Nu sta prea mult pe la școală. Prezintă copilul educatoarei și dispari zâmbind. Clasa este acum universul lui.

–         Când vii să îl iei acasă, fii punctuală! Cel mic este, deja impacientat să te revadă și să petreceți după-amiaza împreună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *