Prima vacanță la bunici

Te-ai decis ca vara asta copilul tău să petreacă o perioadă de timp cu unul din bunici? Foarte bine, dar pentru liniștea ta și confortul tuturor trebuie să te organizezi minuțios. Iată care sunt sfaturile specialiștilor.
Ținând cont că bunicii sunt persoane pe care cel mic le cunoaște deja, această mică separare va fi benefică, fiind pe un teren cunoscut. Este ocazia pentru copil să se adapteze unor reguli diferite de cele de acasă, iar pentru tine de a revigora relațiile cu părinții sau socrii și de a lua o mică vacanță.
Informații necesare
Înainte de a ajunge cel mic transmite lista bunicilor pentru a fi la curent cu obiceiurile lui și pentru a verifica dacă va avea tot confortul necesar.
– Hrana. Precizează ce obiceiuri alimentare are copilul tău: orarul meselor, gusturile (ce fructe îi plac, ce legume, în ce cantități), cum stă la masă (pe un scaun înalt, pe genunchi), obiceiuri în timpul mesei (dacă mănâncă împreună cu jucăria preferată, sau ținând în mână o lingură, dacă preferă să bea dintr-un pahar special sau din biberon…). Nu uita să pui în bagaj bavețica, șervețele, tacâmuri de copil etc).
– Somnul. Pentru a putea culca un copil în absența părinților trebuie să cunoști foarte bine ritualurile sale și să fie respectate pentru a nu-l dezorienta. Lectură, pupături, paharul cu apă, cântec, o lumină de veghe, jucăria preferată, suzeta… Explică-i bunicii care sunt ingredientele unui somn reușit.
– Sănătate. Lasă coordonatele medicului tău de familie sau ale pediatrului. Explică-i ce vitamine ia și cum, sau dacă urmează vreun tratament. Evident, contraindicații sau alergii.
– Igienă. Vara este anotimpul perfect pentru a-l învăța să facă la oliță. Încearcă să stabiliți împreună o strategie antiscutece. Și nu uita să pui olița în bagaj! Spune-i bunicii ce obiceiuri are la baie, ce-i place și ce nu. Eventual, strecoară rățușca preferată!
– Jucării. Triază jucăriile și pune-le în bagaj doar pe cele indispensabile. Fă și o listă cu ele ca să nu le uiți sau să se încurce cu ale altor copii care se pot afla la bunici în aceeași perioadă.
– Mijloace de deplasare. Când este mic ai nevoie de un scaun auto. Arată-i bunicii cum se folosește și cum se instalează. Pentru cine nu a avut de-a face cu un astfel de obiect e destul de complicat.
Lasă-l să se bucure de noul mediu
Regula de aur este încrederea. Din moment ce ai indicat punctele esențiale, lasă-i să se descopere împreună. Este bine pentru copilul tău să învețe să facă diferența.
Fixeaxă regulile jocului. Ați convenit să suni în fiecare zi după gustare, respectă contractul! Renunță să mai suni și seara, fiindcă riști să tulburi momentul somnului. Încurajează-l să-ți povestească tot ce a făcut în ziua respectivă. Ai grijă să nu adopți un ton imperativ sau dur. Astfel nu îți va povesti și micile prostioare pe care le-a făcut.
Fii îngăduitoare cu bunicii. Aceștia sunt conștienți că le-ai încredințat lumina ochilor tăi, drept pentru care se simt fericiți dar și responsabili. Nu te hazarda în fraze de genul: ” Mai ales, nu uita…” Arată-te deschisă și evită afirmații de genul:” Vreau ca cel mic să fie în pat la ora 20 fix!” Gândește-te că bunicii au și ei ritmul lor, pe care trebuie să-l respecți.
Cât de bine se cunosc?
Înainte de a-ți încredința copilul bunicilor, prima întrebare pe care trebuie să ți-o pui este dacă se cunosc suficient. Pentru a se simți în siguranță cu bunica, cel mic trebuie să se familiarizeze cu figura, vocea, parfumul ei. Las-o pe bunică sa-l țină în brațe, se meargă prin casă împreună, să fie prezentă când cel mic mănâncă, când îl schimbi sau când face la oliță. Sunt momente bune pentru a face cunoștință.