Alergiile respiratorii încep să-și facă de cap odată cu primele semne ale primăverii. Din motive necunoscute, sistemul imunitar al unei persoane poate reacționa la anumiți alergeni, cum ar fi un virus sau un microb. Acest răspuns al organsimului se numește reacție alergică. Iată care sunt principalii alergeni și cum poate fi tratată și prevenită alergia.

Primăvara-sezonul-alergiilor

Când intră în contact cu un alergen corpul produce diverse substanțe, cum ar fi histamina, pentru a combate ceea ce el percepe ca fiind o agresiune. Copilul are în această situație simptome care se aseamănă cu cele ale unei răceli obișnuite: îi curge nasul, îi curg ochii poate tuși, dar nu are febră.

 

Principalii alergeni:

  • polenul din arbori, gramineele (gazon) și ambrozia (o buruiană de carantină)
  • mucegaiurile
  • blana animalelor (câini, pisici)
  • acarienii

 

Dacă simptomele se manifestă în aceeași perioadă a anului se poate vorbi de o rinită sezonieră, numită febra fânului. Aceasta este cauzată de polenul anumitor plante. Poți fi alergic la polenul uneia sau mai multor plante. Simptomele se manifestă în acest caz în mod sistematic când plantele respective înfloresc și răspândesc polenul în aer. Aceste manifestări pot apărea primăvara (polenul arborilor), vara (cel al gramineelor) sau toamna (al ambroziei).

Rinita alergică este o afecțiune relativ fără pericol, dar poate fi asociată cu astmul sau alte tipuri de maladii alergice. De aceea este bine să fie consultat un medic specialist dacă vezi că cel mic are astfel de probleme, pentru a fi corect diagnosticat. Este important pentru prevenirea complicațiilor: sinuzite, otite etc.

 

Cum le tratezi

Dacă cel mic suferă de o alergie respiratorie medicul va căuta mai întâi să depisteze substanța la care este alergic. Apoi va stabili mijloacele pentru limitarea expunerii la această substanță. E posibil să administreze și un medicament care va ușura simptomele: un antihistaminic, un decongestionant, un corticosterioid nazal etc. În cazul în care tratamentul este ineficace e indicată o imunoterapie sub supravegherea unui alergolog. Aceasta constă din injectarea timp de 3-5 ani a unor doze crescătoare de substanță alergenă cu scopul de a deveni mai puțin sensibil. Cele mai bune rezultate se obțin în cazul alergiilor la polen. Tratamentul poate preveni apariția astmului la un copil care suferă de rinită alergeică sezonieră.

 

Sfaturi practice

  • Dacă cel mic e alergic la animale, nu lua un animal în casă.
  • Dacă e alergic la acarieni folosește aspiratoare cu saci speciali, elimină covoarele din casă, alege așternuturi antialergice, tratate împotriva acarienilor.
  • Dacă e alergic la polen ține ușile și ferestrele închise când plantele dispersează polenul la care cel mic este alergic. Nu usca hainele afară în această perioadă. Folosește un sistem de ventialație prevăzut cu filtre foarte eficiente (H.E.P.A.)
  • Limitează activitățile exterioare în aceste perioade. De obicei concentrarea polenului este mai mare dimineața.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *