Primele săptămâni cu bebe acasă

0

bebe-primele-zile-acasa

Naşterea primului copil aduce cu sine o mulţime de griji pentru proaspeţii părinţi, iar primele săptămâni pot fi solicitante din punct de vedere fizic şi emoţional pentru mămică. Sentimentele de bucurie vor fi amestecate cu temeri, perioada de adaptare cu noua situaţie implicând dezvoltarea abilitaţilor de îngrijire a celui mic.

Primele două săptămâni, însă, sunt în general lipsite de evenimente importante, bebeluşul dormind în cea mai mare parte a timpului. Chiar şi aşa, programul tău obişnuit va suferi modificări deoarece va trebui să hrăneşti copilul de 8-12 ori în 24 de ore şi să îi schimbi scutecele.

La început, bebeluşul va fi treaz doar 10% din timp. În acest timp el va trebui hrănit şi spălat. Primele scaune vor fi închise la culoare, însă consistenţa şi culoarea lor se vor modifica în funcţie de dieta alimentară pe care o va urma. Dacă alegi să îl alăptezi la sân, fecalele vor căpăta o culoare gălbuie şi vor avea o consistență mai lichidă. În cazul în care îl vei hrăni cu lapte praf, culoarea poate varia de la gălbui la maro închis, având o consistenţă solidă, tranzitul intestinal fiind mai lent.

În primele săptămâni după naştere, un eveniment mult aşteptat de părinţi este desprinderea cordonului ombilical. Unii doctori sugerează spălarea şi uscarea lui simplă, în timp ce alţii recomanda dezinfectarea lui periodică folosind substanţe ce conţin alcool. În timp, vei observa faptul că rămăşiţele cordonului vor începe să se usuce şi să se desprindă. Chiar dacă este posibil să arate şi să miroasă urât, tot acest proces este unul natural. Odată ce cordonul s-a desprins, pot apărea mici urme de puroi şi sânge, însă totul ar trebui să se vindecede la sine în câteva zile.

O altă problemă pe care o poţi întâmpina în primele săptămâni este îngălbenirea pielii celui mic. Acest lucru este adesea întâlnit la bebeluşii alăptaţi la sân. Dacă ţi se pare că nuanţa pielii este mult prea gălbuie, poţi merge la doctor, iar el îţi va recomanda tratamente care să ajute la diminuarea pigmentării.

În prima parte a vieţii, până sistemul digestiv se obişnuieşte cu noul mod de funcţionare, bebeluşul poate, uneori, vomita. Acest lucru este unul normal, însă poate deveni un motiv de îngrijorare dacă se întâmplă din senin sau cantităţile sunt unele însemnate. Menţine o evidență a dăţilor în care a vomitat, iar la următorul control medical prezintă-i situaţia doctorului pentru a vedea dacă sunt sau nu motive de îngrijorare.

Primele săptămâni sunt, pe cât de frumoase, pe atât de solicitante. Sfatul nostru este să accepți orice fel de ajutor din partea mămicilor cu experiență și să ai încredere că totul se va desfășura în limitele normalului.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *