Primii dinţi

De obicei, primii dinţi apar în jurul vârstei de şase luni. Teoretic, primul este incisivul de pe maxilarul inferior. Dar pot apărea şi la cinci luni sau de abia după un an. Nu te panica! Acest lucru nu va influenţa dezvoltarea copilului.

Sunt nou-născuţi care au dinţi chiar când apar pe lume. Dar, sunt puţine cazuri. Iată care sunt semnele că dinţii vor apărea şi ce să faci ca bebe să suporte cât mai uşor neplăcerile aferente.

În general, erupţia dentară este însoţită de o febră uşoară (sub 39 de grade), gingii iritate, nervozitate care ţine cam toată ziua. Lipsa poftei de mâncare, însoţită şi de un exces de salivă sunt şi ele semne demne de luat în consideraţie. Pentru a atenua aceste neplăceri îi poţi da celui mic un inel special pentru dentiţie ţinut la rece care anesteziază durerea şi îl uşurează. Dacă are somnul agitat poţi folosi supozitoare împotriva durerii. În ambele cazuri trebuie cerut avizul medicului pediatru sau stomatologului.

Ce să faci ca să aibă o dantură bună

După apariţia molarilor de lapte, spală-l pe dinţi dimineaţa, după micul dejun şi seara, înainte de culcare, cu ajutorul unei comprese îmbibate cu apă, apoi cu o perie de dinţi suplă. Aceasta permite eliminarea plăcii dentare şi instaurarea unui ritual cotidian al igienei bucale. Pasta de dinţi va fi folosită cu moderaţie. Pune o bobiţă de pastă de dinţi pe periuţă şi învaţă-l, treptat să se spele singur. Pe la 6-7 ani deja trebuie să ştie să facă corect acest lucru.

Alimentaţia nu strică neapărat dinţii, dacă este însoţită de o igienă corectă a danturii. Nu îl obişnui pe copil să mai bea un biberon după ce s-a spălat pe dinţi. Laptele conţine lactoză (chiar şi cel natural), care poate fi nocivă pentru dinţi. Evitaţi folosirea aceloraşi tacâmuri.

Când îl duci la dentist prima dată

Este bine să faci acest demers cât mai devreme, pentru ca cel mic să se obişnuiască cu cabinetul dentar. Prima vizită e bine să aibă loc între 6 luni şi un an. Astfel vei afla când îi apar primii dinţi şi chiar ce manifestări vor apărea. Se pot evalua riscurile şi pune în practică mijloace de prevenire a diverselor patologii. A doua consultaţie poate avea loc pe la 2-3 ani. Apoi, la fiecare 6 luni sau chiar mai frecvent, în funcţie de patologie sau traumatisme.

Bebe îşi suge degetul

Foarte mulţi bebeluşi au acest obicei. Specialiştii spun că acesta corespunde unei nevoi fizice şi afective naturale. Dar nu trebuie prelungit, fiindcă riscă să deformeze maxilarele şi să determine o poziţie greşită a dinţilor. E bine ca odată cu apariţia dinţilor să cauţi să-l dezobişnuieşti pentru a limita deformările ulterioare ale danturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *