sâmbătă,decembrie 4, 2021

Primul ajutor in caz de febra

Cand cel mic se imbolnaveste, parintii intra in panica, suna medicul sau alearga spre spital solicitand ajutor. Mai jos veti gasi cateva sfaturi cu ce ai de facut, atunci cand cel mic are febra.

1_sick-baby-420x0

Intr-o astfel de situatie, copilul trebuie dezbracat pentru a pierde caldura. I se pune un prospo inmuiat in apa rece si stors bine pe frunte si trebuie administrat un antitermic, astfel incat temperatura sa nu depaseasca valoarea de 38C – frunte sau axilar si 38.5 C intra-rectal.

Daca cel mic prezinta frisoane, va fi acoperit pana se incalzeste, iar pe frunte trebuie pus un propop umezit cu apa rece. De asemenea, copilului i se poate face o baie calda pana inceteaza efectul de frison, iar apa de limpezit sa fie cu 2-3 grade mai rece.

La hipertemie, la o temperatura a corpului mai mare de 39-40 grade, se poate impacheta copilul intr-un prosop inmuiat in apa calduta amestecata cu apa la temperatura camerei. Se infasoara tot corpul iar pe deasupra se infasoara un prosop uscat sau o patura si se tine strans in brate timp de 20-30 minute. In tot acest timp, copilul trebuie sa aiba pe frunte un propso cu apa rece. Pentru a evita convulsiile, se poate pune un supozitor antitermic sau i se pot da siropuri antitermice. Dupa ce se despacheteaza copilul, i se frectioneaza bine corpul cu un prosop uscat, se sterge bine si se imbraca.

Daca este vorba de un copil sub varsta de 3 ani sau care aa vut convulsii febrile, este bine sa aveti in casa diazepam, prescris de pediatru sau neurolog. Este bine sa fie folosit mai ales seara. Se presupune ca seara copilul este mai greu de urmarit – parintii putand dormi si sa riste intrarea copilului in convulsii daca acesta face febra peste 39 C. In timpul zilei acesta poate fi usor de monitorizat si tinuta temperatura sub observatie, mentinuta la valori sub 38C.

Este important de stiut ca frisnul anunta cresterea febrei si se manifesta prin tremurat. copilul are mainile si picioarele reci, buzele vinete – tremura, dar este perfect constient.  In convulsii, copilul este complet inconstient, da ochii peste cap si poate fie sa se contracte – sa intepeneasca – facand miscari involuntare, fie sa devina moale, sa piarda urina si scaun sau sa-si muste limba. Durata acestor simptome variaza de la copil la copil.

Dupa ce febra a fost stabilizata, trebuie consultat un medic pediatru pentru a stabili cauzele declansarii febrei si a prescrie tratamentul corect. Nu este recomandat sa se administreze antibiotice din proprie initiativa sau de frica – sa nu faca copilul vreo complicatie, caci poate duce la efecte nedorite.

Un copil cu febra trebuie sa fie hidratat foarte bine – sa bea cat mai multe lichide. Daca nu are pofta de mancare, nu trebuie insistat, importanta este hidratarea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *