Principala cauză pentru care femeile au o perioadă limitată când pot rămâne însărcinate

foto: livescience.com

În ultimul timp, tot mai multe femei constată că au o perioadă extrem de limitată în care pot rămâne însărcinate. Iar acest lucru pare a fi rezultatul faptului că „rezervă ovariană” la anumite femei este mai mică, susţin specialiştii.

Principala cauză pentru care femeile au o perioadă limitată când pot rămâne însărcinate
foto: familyofjoy.com

Faptul că depăşind vârstă de 40 de ani, unei femei îi este mai greu să rămână însărcinată, nu mai constituie o noutate. Medicii avertizează însă că, în ultima perioadă, tot mai multe tinere află că au o perioadă extrem de limitată în care pot rămâne gravide. Acest lucru este condiţionat de aşa-numita „rezervă ovariană” care, la anumite femei poate fi mai mică, relatează Ştirile ProTV.

„Normal, firesc este că copilul să vină până în 35 de ani, dar, din păcate, sunt paciente care nu pot aştepta până la această vârstă. Cea mai tânăra pacientă cu astfel de probleme avea, la vremea respectivă, 24 de ani. A sesizat doar că nu mai vine menstra”, relatează Diana Cocei, medic primar ginecolog.

Tânăra nu suferea de nicio boală, însă rezerva ovariană, adică materialul genetic cu care se născuse fata, se pare că se epuizase, mai precizează sursă citată.

Principala cauză pentru care femeile au o perioadă limitată când pot rămâne însărcinate
foto: livescience.com

În primele săptămâni de sarcină, mai exact între 5 şi 8 de sarcină se formează organele vitale ale fătului, dar şi sexul acestuia. Dacă este fetiţă, are deja ovare care vin la pachet cu aşa-numita rezervă ovariană. În timpul perioadei adulte, aceasta se consumă în timpul ciclurilor lunare. Aşadar, materialul genetic feminin se află în ovare şi se consumă în timpul ciclurilor lunare, iar persoanele care s-au născut cu o rezervă ovariană mai mică, nu pot beneficia de un tratament în acest sens. Se pare însă, că există o soluţie pentru aceste cazuri. Medicul Diana Cocei susţine că “nu trebuie neapărat să faci copil până la 35 de ani. Aceste ovicite, al căror număr este în scădere, pot fi prelevate din timp, pot fi crioconservate şi ţinute până la vârsta la care pacienta doreşte să aibă un copil”, a explicat dr., subliniind că o ecografie şi câteva analize de sânge pot determina cantitatea de material genetic al unei femei.

Specialiştii avertizează însă că şi în cazul femeilor care s-au născut cu o rezervă ovariană consistentă, calitatea materialului genetic scade după vârsta de 37 de ani.

„ Există studii pe embrioni formaţi care arată că mai mult de 80% din ovocitele pe care o femeie le produce după 37 de ani, sunt modificate gentic, degeaba ovuleaza.”, a mai adăugat medicul.

Aşadar, ar trebui ca fiecare femeie ce îşi doreşte un copil să îşi evalueze rezerva ovariană încă de la vârsta tânără.

Totodată, trebuie ţinut seama de faptul că unele infecţii genitale, precum cea cu chlamydia sau mycoplasma, pot duce la infertilitate dacă nu sunt tratate la timp. Acestea se transmit prin relaţii intime neprotejate, dar din fericire, există tratament pentru ele.

Medicul specialist ginecolog Vythoulkas Andreas afirmă despre acestea că: „sunt nişte analize pe care nu trebuie să le face anual dar cel puţin o dată la 2-3 ani care sunt nişte infecţii. Netratatea lor duce la infertilitate.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *