Principalele afecţiuni pe care le poate cauza anorexia

Principalele afecţiuni pe care le poate cauza anorexia
Foto: blogs.psychologies.com

Anorexia este o tulburare de alimentaţie cu implicaţii fizice şi emoţionale a celor care se tem, într-un mod patologic, de kilogramele în plus şi, în consecinţă, se înfometează. Astfel, din dorinţa de a nu se îngrăşa persoanele anorexice devin obsedate de imaginea corpului lor, ajung foarte slabe şi nutresc o obsesie negativă faţă de conceptul “mâncare”.
Obsesia faţă de mâncare şi greutate pot duce la ritualuri ciudate de alimentaţie sau la refuzul de a mânca în faţa altor persoane. Nu este neobişnuit ca persoanele anorexice să pregătească mese bogate pentru familie şi prieteni, dar ei să nu participe la masă.
Mai mult, anorexia este o tulburare psihică letală, prezentând un risc crescut de deces – un risc de patru ori mai mare decât în cazul depresiei majore. Iar riscul se măreşte dacă persoanele sunt diagnosticate cu anorexie în jurul vârstei de 20 de ani.

Principalele simptome în anorexie

Unul dintre simptomele principale este propria percepţie a pacientului asupra greutăţii corporale. În multe cazuri, persoanele au greutatea corporală adecvată şi totuşi consideră necesară scăderea în greutate. În acest caz, ele nu iau în considerare greutatea normală adecvată înălţimii şi vârstei.
Un al doilea simptom pe care medicii îl pot identifica în cazul persoanelor care suferă de anorexie este obiceiul în care iau masă. Unele persoane obişnuiesc să taie mâncarea în bucăţi foarte mici, să mestece foarte mult pentru a întârzia şi a evita să o mănânce.
Unele persoane evită să mănânce la masă cu alte persoane, merg la baie imediat după ce mănâncă sau folosesc metode şi medicamente pentru a-şi tăia apetitul alimentar sau pentru a elimina ce au mâncat.
Alte simptome pe care medicul le poate identifca la o persoană suspectă de anorexie sunt gura uscată, sensibilitate la frig, pierderea forţei musculare şi osoase.
O persoană cu anorexie poate să prezinte tulburări de memorie, o gândire confuză.

Cauzele anorexiei

Frica obsesivă de a nu se îngraşa le face pe femeile care suferă de anorexie să aibă o greutate mai mică decât cea normal sau să consume doar anumite alimente.
Acestea de asemenea, refuză să mănânce cu alte persoane, dar pot avea şi un program intens de exerciţii fizice. Anorexia este influenţată de factori psihologici, genetici, culturali, dar şi sociali.

Principalele afecţiuni pe care le poate cauza anorexia

O persoană anorexică se poate confrunta cu depresia, cu modificări subite ale stării de spirit în anumite împrejurări.
Lipsa energiei, slăbiciunea constantă pot împiedica o persoană anorexică să-şi continue activităţile zilnice.
Afecţiuni stomatologice precum carierea dinţilor, afecţiuni ale gingiilor pot apărea la un bolnav de anorexie.
Dureri de cap, ameţeli, leşinul pot fi cauze ale regimului alimentar strict pe care îl ţine o persoană anorexică.
Pielea de culoare gălbuie la nivelul mâinilor, a palmelor este un simptom al anorexiei.
O persoană care suferă de anorexie trebuie să beneficieze în primul rând de sprijinul familial şi de îndrumarea medicului de familie către o serie de medici specialişti, nutriţionişti, psihologi pentru urmarea unui tratament complex.

Dietă pentru anorexie

Cel mai eficient tratament pentru anorexie presupune curăţarea tractului digestiv, urmată de un regim pe bază de fructe şi continuată cu schimbarea stilului de viaţă.

1. Suc de portocale şi apă
Pentru curăţarea tractului digestiv persoana trebuie să consume timp de 3-5 zile numai suc de portocale cu apă.
Amestecul este format din sucul de la o portocală şi un pahar cu apă călduţă şi trebuie administrat din 2 în 2 ore de la 8:00 dimineaţă la 20:00. Dacă sucul de portocale nu este suportat de organism, tratamentul de curăţare poate fi realizat numai cu apă călduţă sau cu un alt amestec format dintr-o jumătate de pahar cu suc de morcov şi o cantitate egală de apă.

2. Dieta cu fructe
După tratamentul de detoxifiere, persoana trebuie să urmeze timp de 5 zile o dietă bazată numai pe fructe. Astfel, se vor servi 3 mese pe zi, la interval de 5 ore, numai cu fructe, cum ar fi: mere, pere, grepfrut, struguri, portocale, pepene galben, caise, ananas etc.

3. Dieta restrictivă
După terminarea dietei cu fructe se adoptă o dietă restrictivă timp de 10 zile. Adică sunt indicate numai alimentele care se digeră uşor, cum ar fi: sucurile de fructe, compoturile şi produsele lactate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *