Actualul nostru mod de viață crește foarte mult utilizarea intensivă a ochilor și, implicit îmbătrânirea și îmbolnăvirea lor prematură. Pe lângă folosirea tehnologiei moderne (computere, mobile, plasme etc), ne expunem și radiațiilor solare, care sunt mai intense ca odinoară. Iată de ce trebuie să avem mare grijă de ochii noștri și, implicit, de cei ai copiiilor noștri. Și trebuie început de la vârste fragede.

fetite-cu-ochelari-de-soare

Un copil mai mic de trei luni nu trebuie expus la soare, nu numai din pricina căldurii care-i poate afecta pielea sensibilă, dar și din pricina ochilor.

Pupila celui mic este foarte mare, țesuturile sunt încă sărace în pigmenți, iar cristalinul este transparent. De aceea, 75% din razele ultraviolete trec prin ochii bebelușului, față de 10% la un adult. La munte, riscul este și mai mare din pricina albului zăpezii și poate duce la arsuri superficiale ale corneii care mai târziu duc la cataractă.

După cum se știe cataracta este prima cauză a orbirii în lume, iar un caz din două sunt din pricina expunerii la soare. Acest risc este multiplicat cu 2,5 și 4 în caz de supraexpunere. Pe de altă parte, apariția diverselor tipuri de cataracte este diminuată cu 40% dacă protejăm ochii unui copil de 3 luni cu ochelari de soare. Nu numai zăpada reflectă razele UV, ci și pereții de piatră (35%), iarba (12%), apa (10%), iar nisipul 40%. Aceste raze ultraviolete sunt suspecte de favorizarea precoce a prezbitiei.

bebe+cu+ochelari+de+soare

În practică

Începând cu 1995 toți ochelarii de soare trebuie să fie fabricați după normele Comunității Europene. Aceștia trebuie să conțină filtre de protecție de la 0 la 4. Este indicat ca pentru o bună protecție să alegi categoria 3 sau 4 care se referă la condiții extreme.

Ca formă alege una cât mai acoperitoare. Pentru copiii de la 3 luni la 10 ani există ochelari speciali. Monturile trebuie adaptate perfect morfologiei feței lor care este într-o continuă evoluție. Forma nasului se modifică mereu, tâmplele sunt mari. Cu timpul nasul devine mai mic. Este deci foarte important să alegi ochelarii în funcție de vârsta copilului tău.

În privința lentilelor să fie de policarbonat, care garantează o bună etanșeitate la razele UV. Poți aplica protecții laterale din piele. Dacă cel mic este mai agitat, fixează ochelarii cu benzi de silicon ca să stea bine și să nu cadă.

Culoarea și calitatea filtrelor nu influențează nivelul de filtrare.

Ochelarii care nu au filtre UV, chiar dacă au lentilele închise la culoare, sunt mai nocivi decât absența protecției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *