Puterea curativă a uleiului esenţial de levanţică


Folosită ca antiseptic, antibiotic, antidepresiv, sedativ şi detoxifiant, levănţica a fost cunoscută de-a lungul istoriei datorită puterilor ei curative.
Vechii greci foloseau uleiul de lavandă pentru a trata infecţiile gâtului, constipaţia şi durerile din piept, în timp ce romanii foloseau florile în băile comunale, probabil datorită proprietăţilor ei antiseptice şi parfumului ei deosebit. În evul mediu mulţi oameni foloseau apa de levănţică pentru a preveni şi scapă de păduchi. Mănunchiuri mici din această plantă uscată erau puse în spălătorii pentru a face hainele să miroasă proaspăt şi pentru a îndepărta moliile. Cu levănţică se tratau insomnia şi alte probleme cauzate de somn, fiind plasată în buchete mici, în perne. Mirosul produs se credea că alungă insectele.
Levănţica obişnuită este folosită în producerea uleiului esenţial utilizat în aromoterapie. Sudul Franţei rămâne cel mai important producător al acestui ulei. Dacă la început planta creştea în mod sălbatic pe dealuri şi era culeasă de localnici pentru parfumul ei deosebit, din anul 1950 cererea de ulei de lavandă a crescut, ceea ce a dus la intensificarea cultivării acestei plante.
Esenţa florilor de lavandă se realizează prin spălarea în aburi a acestor plante care sunt aşezate pe nişte grătare. Vaporii eliberaţi sunt colectaţi într-un rezervor şi răciţi. Prin acest proces se obţine preţiosul ulei esenţial.
La ce ajută uleiul de levănţică
- Alină durerile. El poate uşura senzaţiile dureroase sau muşchii încordaţi, durerile articulare şi reumatismul, luxaţiile, durerile de spate şi lumbagoul. Doar masează uleiul de lavandă pe zona afectată.
- Combate stresul. Uleiul esenţial de lavandă acţionează ca un agent tonic excelent pentru sistemul nervos, de aceea ajută la tratarea depresiei, a anxietăţii, a migrenelor şi a stresului emoţional. Pentru că induce o stare profundă de calm, înlătură stările de agitaţie şi ajută la dinamizarea activităţii mentale.
- Tratează diferite afecţiuni ale pielii precum acneea, psoriazisul, eczemele şi ridurile. Mai ajută la formarea ţesuturilor cicatrizante, care ar putea fi esenţiale în vindecarea rănilor, tăieturilor şi arsurilor. Lavanda mai poate ajuta şi la alinarea muşcăturilor de insecte şi a mâncărimilor pielii. Este un antiinflamator natural, deci ajută la reducerea mâncărimilor, umflăturilor şi roşeţii.
- Menţine părul sănătos. Ajută la omorârea păduchilor şi a altor insecte. Studiile spun că lavandă este posibil să aibă eficienţă pentru tratarea alopeciei areată (boală autoimună ce se manifestă prin pierderea părului în diferite zone “spontane”), sporirea creşterii părului cu până la 44% chiar după doar şapte săptămâni de tratament.
- Îmbunătăţeşte digestia. Simplul miros al acestui ulei ajută la stimularea mobilităţii intestinului şi stimulează producerea de bilă şi sucuri gastrice, ceea ce ar putea ajuta la tratarea durerilor de stomac, a indigestiei, flatulenţei, colicilor, vomei şi diareei.
- Stimulează pofta de mâncare. Pe cale internă, 10 picături de lavandă diluate într-un pahar cu apă în cazul adulţilor şi 2-3 în cazul copiilor contribuie la stimularea poftei de mâncare.
- Alină tulburările respiratorii. Uleiul de lavandă poate ajuta la alinarea problemelor respiratorii precum răcelile şi gripa, infecţiile în gât, tusea, astmul, tusea convulsivă, congestionarea sinusurilor, bronşită, amigdalită şi laringită.
- Tratează insomnia. Din aceleaşi raţiuni ale efectului calmant la nivelul sistemului nervos, lavanda este utilă şi în tratarea episoadelor recurente de insomnie.
- Stimulează producerea urinei, ceea ce ajută la restaurarea echilibrului hormonal, previne cistita (inflamarea vezicii urinare) şi alină crampele şi alte tulburări urinare.
- Îmbunătăţeşte circulaţia sanguină. Ajută la micşorarea nivelului de presiune sanguină ridicată şi poate fi utilizat pentru hipertensiune.
- Ajută la îndepărtarea ţânţarilor şi a moliilor. Este utilizat ca ingredient în unele soluţii de îndepărtare a ţânţarilor.