Regurgitare sau reflux gastroesofagian?

Neplăcute, regurgitările bebelușilor sunt adesea o sursă de neliniște pentru părinți. De obicei reprezintă 40% dintre consultațiile pediatrice. Cu toate acestea, regurgitarea nu are consecințe asupra celui mic. Iată care sunt diferențele dintre cele două manifestări și cum să le faci față.

bebe-regurgitare

Când bebe regurgitează consecutiv fără un motiv aparent, părinții intră în panică. Oare nu suferă de reflux gastroesofagian? Cu acesta nu e de glumit, fiindcă poate fi și o cauză a morții subite a bebelușului. Din această pricină multă vreme pediatrii sfătuiau părinții să-și culce bebelușii pe burtă pentru a evita înecarea. Mai nou, studiile epidemiologice au subliniat că nu există motive întemeiate pentru această atitudine, iar copiii pot fi culcați pe spate, cum este normal.

 

Nu le confunda

Neliniștea apare și din pricina confuziei de termeni. Regurgitare, vomă, reflux gastroesofagian… toți acești termeni nu sunt sinonimi și nu au aceeași importanță. Regurgitarea este o simplă eliminare a laptelui nedigerat, voma reprezintă eliminarea alimentelor care au început a fi digerate. Refluxul gastroesofagian este destul de rar și constă în revenirea unei părți din conținutul stomacului în esofag, apoi în gură. Acest tip de vomă, în general abundentă, poate fi acompaniată de firicele de sânge. Copilul plânge, refuză să bea și greutatea lui stagnează. Fenomenul poate apărea până în jurul vârstei de 2 luni, după care începe să dispară către 9 luni. Cauza poate fi legată de sfincterul inferior al esofagului. Această ”valvă antirefux” nu este formată total și nu își poate îndeplini rolul așa cum trebuie.

8 trucuri anti-regurgitare

  1. Utilizează un lapte anti-reflux. Există tipuri de lapte mai groase care conțin toate ingredientele clasice dar au și amidon. Înainte de a-i da celui mic acest fel de lapte, consultă-te cu pediatrul.
  2. Folosește o tetină bună. Există tetine adaptate, cu viteze variabile.
  3. Respectă volumul biberonului. Nu îi da mai mult decât este indicat pe cutie. Porțiile sunt adaptate vârstei celui mic, ținând cont de necesități și de volumul stomacului său.
  4. Evită tulburările de tranzit. Laptele mai gros dat în exces poate produce constipație. Și aici trebuie consultat medical. Există formule de lapte mai bogate în lipide care ajută la eliminarea constipației.
  5. Nu-l agita după masă. Odată terminată masa, ai grijă ca cel mic să fie calm, să aibă activități care nu necesită prea multă mișcare ce poate duce în final la regurgitare.
  6. Ține-l drept! După porția de lapte, ține-l drept și bate-l ușor pe spate. Nu-l schimba imediat după masă, ci înainte.
  7. Evtită cocoloașele. Ai grijă să nu existe cocoloașe de lapte în biberon, după ce ai făcut amestecul.
  8. Utilizează un pansament. Medicul îți poate prescrie medicamente, cum ar fi pansamentele intestinale, pentru evitarea refluxului,care se administrează imediat după masă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *