Remedii cu sucuri de legume si fructe
Foto: ke-du-bonheur.fr

Datorită proprietăţilor vindecătoare pe care le au, sucurile şi extrasele din plante sunt utilizate de secole. Sucurile proaspete, neprelucrate, din fructe şi legume hrănesc şi întăresc organismul, dar ajută şi la vindecarea a numeroase boli. Folosite ca supliment nutriţional în perioadele de stres sau ca formă alternativă de vindecare împreună cu alte tratamente naturale, sucurile pot face parte cu succes dintr-un program complex de menţinere sau de redobândire a sănătăţii.

Suc de mere
Sucul de mere se bucură, pe bună dreptate, de un foarte bun renume. Tonic muscular şi al sistemului nervos, diuretic şi antireumatismal, antigutos, antiseptic intestinal, depurativ, este indicat într-o sumedenie de afecţiuni. Cei care suferă de constipaţii îl pot folosi în cantităţi mari.
Sucul poate fi, ca şi sucul de morcovi, amestecat cu multe alte sucuri, pentru a le oferi savoarea lui.

Suc de ananas
Fruct bogat deopotrivă în vitamine, oligoelemente şi săruri minerale, ananasul conţine, în plus, un ferment digestiv foarte puternic. Sucul lui este indicat în cazurile de insuficienţe digestive, de creştere, în convalescenţe. Diuretic, şi cu proprietăţi detoxifiante.

Suc de caise
Bogăţia acestui fruct în vitamine şi săruri minerale ne face să înţelegem interesul pentru consumul de suc în cazurile de astenii fizice şi psihice, de anemie şi în convalescenţe.

Suc de coacăze negre
Celor care îl preferă, sucul le va aduce servicii prin proprietăţile sale antireumatismale, antiartritice, antigutoase şi datorită acţiunii lui stimulante hepatice.

Suc de cireşe
Este remineralizant, depurativ, antireumatismal şi indicat arterioscleroticilor, pletoricilor, gutoşilor, artriticilor. Energetic, este deopotrivă un factor de prevenire a îmbătrânirii prin acţiunea lui regeneratoare şi eliminatoare a deşeurilor şi a toxinelor. Artriticii, obezii, constipaţii vor lua, cu folos, sucul rezultat dintr-un kg de fructe pe zi.

Suc de lămâie
Ca şi portocala, morcovul, mărul şi strugurele, sucul de lămâie beneficiază de o reputaţie bine stabilită. Sucul de lămâie se consumă în caz de ulcer gastric, iar proprietăţile lui depurative sanguine îl recomandă consumului zilnic, pur sau amestecat cu alte sucuri.

Suc de fragi
Este vorba, în cazul acesta, de un suc remineralizant, antireumatismal şi antigutos prin acţiunea eliminatorie a acidului uric. Este folosit deopotrivă în arterioscleroză, autointoxicaţie, litiaze urinare. Posedă, pe lângă acestea, proprietăţi bactericide vădite, mai ales împotriva bacilului tifoidei.

Suc de zmeură
Băutură catalogată printre cele mai plăcute, indicată pură sau diluată cu apă, în reumatisme, gută, dermatoze şi în stări febrile.
Amestecul de suc de zmeură şi de suc de coacăze, foarte răcoritor, diluat cu apă, constituie o băutură recomandată în febrele eruptive, în afecţiunile febrile în genere, în inflamaţiile urinare.

Suc de coacăze roşii
Suc aperitiv şi digestiv, diuretic şi depurativ. Acţiunea lui se manifestă asupra circulaţiei sângelui (stări pletorice), asupra ficatului (insuficienţă şi congestie hepatică), asupra inflamaţiilor tubului digestiv şi ale căilor urinare, asupra reumatismelor şi gutei. Diluat cu apă este o excelentă băutură pentru cei cu stări febrile.

Suc de mandarine
Este revitalizant şi, prin conţinutul său în brom, se bucură de proprietăţi sedative.

Suc de dude
Diluat cu apă este un răcoritor şi un laxativ. Se poate folosi în gargară contra anghinelor, aftelor şi stomatitelor.

Suc de afine
Este indicat în mod special în tratamentul infecţiilor intestinale: enterite, colite, diaree, dizenterii amibiene sau altele, putrefacţii intestinale, colibaciloză. Are o acţiune selectivă asupra unui anumit număr de agenţi patogeni intestinali ca bacilul lui Eberth (tifoida), colibacili. Este, de altfel, un dizolvant al acidului uric şi stimulează vederea nocturnă.

Suc de portocal
Băutura preferată de cei mai mulţi pentru proprietăţile sale răcoritoare şi tonice. Este, de asemenea, un fluidifiant sanguin şi un protector vascular. Pentru un efect mai puternic, se va folosi şi coaja.

Suc de grepfrut
Aperitiv, digestiv, depurativ, grepfrutul este deopotrivă un stimulent hepatic şi un excelent drenor al veziculei biliare. De asemenea este un fluidifiant sanguin şi un protector vascular.

Suc de pere
Depurativ, diuretic, eliminator al acidului uric, sucul de pere este, de asemenea, remineralizant, indicat în anemii, surmenaj, tuberculoză. Astringent, lecuieşte durerile.

Suc de prune
Stimulent nervos, energetic, sucul de prune este, de asemenea, diuretic, laxativ şi dezintoxicant. Se recomandă reumaticilor, arterioscleroticilor şi astenicilor în general.

Suc de struguri
Graţie calităţilor sale, a fost supranumit ”lapte vegetal”. Valoarea lui calorică este importantă: peste 900 de calorii la 1 kg. Constituie un stimulent, un remineralizant, un puternic factor de dezintoxicare, indicat în cazul pletorelor, al artritismului, al reumatismului, al gutei, al litiazelor, al excesului de uree sanguină, al tulburărilor de hipertensiune, al enteritei şi al congestiei hepatice.

Suc de morcovi
Este bogat în fier, calciu, fosfor, magneziu, necesare elementelor sanguine şi ţesuturilor organice în general, vitamine multiple, mai ales provitamina A, pectine. Sucul de morcovi este benefic în caz de: anemii, ulcere gastrice şi duodenale, colite, enterite, diaree sau, dimpotrivă, constipaţie, afecţiuni hepatobiliare, intoxicaţii, dermatoze.
Sucul de morcovi este destul de fad, aşa încât se poate combina cu suc de ţelină, de roşii, de pătrunjel sau de lămâie sau chiar cu întreg acest ansamblu care va furniza unul dintre cocteilurile de sănătate cele mai active.

Suc de ţelină
Se vor folosi cu precădere frunze de ţelină, dar şi ţelina – rădăcina are proprietăţi asemănătoare. Drenor hepatic şi renal, tonic al sistemului nervos şi al suprarenalelor, depurativ, antireumatismal şi antigutos, înzestrat cu proprietăţi antiseptice are, cum se vede, numeroase indicaţii. Se va folosi pur sau amestecat cu cel de morcovi, de lămâie sau în alte combinaţii.

Suc de castravete
Dizolvant al acidului uric, depurativ, dezintoxicant, sucul de castravete – fad sau, pentru unii, chiar greţos – va fi amestecat cu altele (morcov, struguri, măr, ţelină). Acţiunea lui locală antiriduri este folosită în cosmetică.

Suc de spanac
Regenerator sanguin prin clorofila sa şi prin fierul pe care îl conţine, remineralizant, se întrebuinţează cu folos în cazurile de anemie, de convalescenţă, oboseli fizice şi intelectuale, la copii şi la persoanele în vârstă. Asociaţiile: spanac-morcovi, spanac-morcovi-ţelină, spanac-creson, în cantităţi egale, posedă mari virtuţi.

Suc de mărar
Va fi adăugat la alte sucuri pentru proprietăţile sale diuretice, antireumatismale, vermifuge, galactogege (pentru sporirea secreţiei de lapte).

Suc de roşii
Folosirea lui a devenit curentă, iar asocierea cu cel de ţelină este de acum clasică. Se vor folosi roşii bine coapte. Numeroasele lui proprietăţi îl recomandă demineralizaţilor, ca şi pletoricilor, reumaticilor, intoxicaţilor, arterioscleroticilor, tuturor celor care doresc să preîntâmpine îmbătrânirea precoce.
În funcţie de anotimp, se vor adăuga cu folos legumelor destinate să devină sucuri, fasole verde, frunze de morcov sau de ridichi sau de ghizdei (spanacul săracului). Virtuţile depurative ale câtorva frunze de filimică, proprietăţile tonice şi antianemice ale tinerelor lăstare de urzică înţepătoare nu vor trebui nici ele uitate.
Gustul neplăcut, ba chiar respingător, al unora dintre sucurile acestea va fi atenuat prin adăugarea diverselor sucuri de fructe. Fiecare îşi va alcătui cocteilul potrivit cu gusturile sale. Amărăciunea care, cu toate acestea, se va simţi uneori, este compensată de imensele avantaje pe care le aduce folosirea cu regularitate a diverselor sucuri de legume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *