Remedii din brusture pentru tratarea unor boli şi afecţiuni

0
Remedii din brusture pentru tratarea unor boli si afectiuni
Foto: tipdisease.com

Plantă cu totul extraordinară, Brusturele are proprietăţi detoxifiante de excepţie, care îl recomandă în incredibil de multe afecţiuni. Şi încă ceva: această plantă este foarte valoroasă, într-un domeniu cu care, din păcate, suntem prea puţin obişnuiţi: medicina preventivă. Dar mai întâi să facem cunoştinţă cu Brusturele, plantă de căpetenie a strămoşilor noştri, dacii, preluată apoi în toate zonele ţării, sub formă de leacuri băbeşti. Floarea acestei plante nu este folosită în tratamente.

Planta este cunoscută în popor sub numele de: broscalan, clococean, captalan, lipan, gulă de baltă, smântânică. Face parte din aceeaşi familie ca podvalul mare însă este mai mare că acesta.
Brusturele este o veche şi reputată plantă medicinală. Această plantă a fost folosită în vindecarea unor boli grave de piele de către regele Franţei, Henric al III-lea. La chinezi este folosită foarte mult pentru a vindecă răcelile şi a calma gâtul inflamat. De asemenea, se consideră că este un bun diuretic şi purifică sângele. Japonezii numesc rădăcina acestei plante ,,gobo” şi o consumă ca o legumă. În Anglia se prepară o băutură din această plantă în combinaţie cu păpădia.

 

Mod de preparare:

Ceaiul – se pune la macerat o linguriţă de pulbere de rădăcina într-un pahar cu apă, pe timpul nopţii, dimineaţa se strecoară şi se încălzeşte. Este un bun diuretic şi sudorific.
Comprese, cataplasme – frunzele proaspete se spală, se zdrobesc şi se aplică sub formă de comprese, au efecte bactericide. Tratamentul se repetă de mai multe ori pe zi.

Brusturele se foloseşte în tratarea unor boli şi afecţiuni astfel:
Anemia – se vindecă deoarece această plantă conţine fier şi alte elemente (inulină, săruri de potasiu, vitamina B, acid cafeic, ulei volatil şi altele). De asemenea, ea echilibrează nivelul hormonilor şi curaţă ficatul.
Afecţiuni ale pielii (seboree, eczeme, acnee) – sunt ameliorate prin folosirea preparatelor din această plantă: ceai, comprese, spălături locale. De asemenea, ajută şi în cazul furunculozei.
Febra – se bea ceai din rădăcină de brusture de 2-3 ori/zi, cu înghiţituri mici.
Artrită sau guta – ceaiul sudorific din această rădăcina este un remediu foarte bun.
Epilepsie – se recomandă 1-2 căni de ceai zilnic, se bea încet.
Tensiune oscilantă – această rădăcina este indicată atât în hipotensiune, cât şi în hipertensiune. Se ia pe stomacul gol o linguriţă de pulbere de 3 ori/ zi. Reglează foarte bine tensiunea arterială.
Entorse, luxaţii – se aplică zonal comprese cu frunze mari.
Dureri sau răni la picioare din cauza mersului exagerat – frunzele proaspete de brusture au efect calmant, se folosesc sub formă de comprese.
Arsuri – se aplică frunze mari care ameliorează usturimile şi vindecă.
Leziuni ulceroase, canceroase – compresele cu frunze sunt un remediu foarte bun, deoarece au efecte benefice împotriva bacteriilor.
Plăgi usturătoare – frunzele aplicate local calmează usturimile.
Inflamaţii datorate unor pişcături de insecte, păianjeni – frunzele calmează durerea şi reduc inflamaţiile, fiind antitoxice.
Hipertiroidie – în acest caz este recomandat un tratament mai îndelungat cu: o cantitate egală de pulbere din rădăcina de brusture şi pulbere de turiţă mare, se ia o linguriţă de 3 ori/ zi. De asemenea, se face un extract din tei şi muguri de păducel. După 3 săptămâni încep să apară rezultate, însă tratamentul se face un an.
Reumatism, dureri de articulaţii – în acest caz se recomandă un tratament de durată: trebuie să se aplice nişte comprese pe articulaţii din frunze de brusture pentru uz extern. De asemenea, trebuie şi un tratament intern cu ceaiuri din rădăcina plantei. Brusturele se asociază şi cu arnica, ambele plante au efecte benefice în ameliorarea durerilor. Trebuie şi multă odihnă, plimbări zilnice (care să nu solicite prea mult articulaţiile) şi tehnici de relaxare.
Căderea părului – este recomandat ceaiul de rădăcină, se fac frecţii ale pielii capului, deoarece se consideră că favorizează întărirea rădăcinii părului şi combate mătreaţă.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *