Remedii naturale pentru diabet


Diabetul este o boală cronică, care se caracterizează printr-un nivel crescut al glucozei din sânge. Glucoza constituie unul dintre principalii carburanţi ai organismului, dar persistenţa unor valori crescute determină îmbătrânirea mai rapidă şi apariţia unor complicaţii precum accidente vasculare, stop cardiac, insuficienţa renală, orbire, leziuni trofice la nivelul tegumentelor. Aceste complicaţii pot fi prevenite dacă se menţin valorile glicemice cât mai aproape de normal. Iată câteva sugestii:
Dietă:
* Cura de sucuri, crudităţi, până la 12 luni.
* Zarzavaturi, plante medicinale în salate (conopidă, vinete, ceapă, hrean, anghinare, sfeclă, castravete, usturoi, varză, păpădie, morcov, soia).
* Smântâna, ouă.
* Fructe: mere, pere, nuci, piersici, mure, banane, pepene, mandarine. Se evită fructele dulci.
* Cura de tije de păpădie: 10-12 tije pe zi.
* Cura de suc de orz verde: 3×50 ml. pe zi.
* Cura de cărbune: 3×1 linguri pe zi.
* Cura de tinctură de valeriană: 3×15 picături pe zi.
* Ceaiuri (3 căni pe zi neîndulcite, succesiv câte o reţetă pe zi):
1. Reţeta 1: 40 gr. cerenţel, 10 gr. mur, 20 gr. troscot, 10 gr. foi de dafin, 30 gr. cinci degete.
2. Reţeta 2: 20 gr. salvie, 20 gr. coada şoricelului, 10 gr. frunze de dafin, 10 gr. soc.
Moduri de administrare:
* Sucul de ţelina: 3 pahărele pe zi, scot cantitatea de zahăr din sânge. Se mai consumă: morcovi, 4-5 pe zi, ceapă, usturoi, tije de păpădie, suc de castraveţi proaspeţi, 100 ml. zilnic.
* Cura de vâsc: se lasă în apă rece până a doua zi, apoi se încălzeşte uşor, se strecoară, se beau 3 ceşcuţe pe zi, timp de 2-3 săptămâni.
* Usturoi macerat în rachiu de secară. Se folosesc 3 căpăţâni de usturoi zdrobite într-o sticlă de 1 litru de rachiu, se macerează 14 zile, se consumă 1 lingură în fiecare zi înainte de micul dejun.
* Decoct de teci de fasole: se fierb 20 gr. de teci de fasole cu 1 litru de apă, la foc domol, timp de 30 de minute, se răceşte, se strecoară, se ia 1 lingură de 3-6 ori pe zi, numai la recomandarea medicului în caz de diabet.
* Decoct de teci de fasole cu alte plante: se amestecă câte 10 gr. de teci de fasole, seminţe de in, paie de ovăz, frunze de dafin. Se iau 3 linguri din amestec cu 3 pahare de apă, se fierb 10 minute la foc domol, se strecoară. Se bea 1 pahar de 3 ori pe zi, la 1 oră după mesele principale. Se recomandă pentru diabet, cu recomandarea medicului.
* Mâncare de fasole verde: 300 gr. de fasole verde este egală cu 2 unităţi de insulină.
*”Proteina vegetală” se realizează din: 1 kg. de faină de grâu, muiată în apă rece, framântaţi până se obţine o cocă vâscoasă, se adaugă puţină cafea de cereale. Se pune într-un vas cu apă rece care să acopere coca, se lasă de seara până dimineaţa, se scurge apa, se frământa coca adăugându-se apa rece, până se îndepărtează amidonul, rămânând glutenul. Se adăugă după gust usturoiul, ceapa, mărarul, pătrunjelul. Se frământă, se pregătesc găluşte sau chiftele, se fierb.
* Ceai anti-diabetic: frunze de afin, dud, nuc, flori de gălbenele, teci de fasole, sunătoare. Reglează funcţiile biliare, scade zahărul din sânge, se face infuzie la 400 ml. apă, se bea fracţionar de 3 ori.
Bostanul şi pepenele tămâios
Există numeroase specii, cum ar fi: bostanul de Brazilia, pepenele tămâios de Marsilia, dovleacul galben, dovleacul roşu, cel gri, verde, dovleacul turban, cel din America. La toate aceste tipuri se folosesc miezul si seminţele.
Conţin: leucină, tirozină, peporezină, vitamina B, provitamina A, fosfor.
Proprietăţi: nutritiv, sedativ, răcoritor, emolient, pectoral, laxativ, diuretic.
Indicaţii: astenii, infecţii urinare, insuficienţă renală, hemoroizi, dispepsii, entente, dizenterie, constipaţie, afecţiuni cardiace, insomnii, diabet.
Mod de folosire:
a) Uz intern:
* Crud, amestecat cu aperitive, în supe, înnăbuşit
* Un pahar de suc dimineaţa, pe nemâncate, ca laxativ.
* Se pisează 50 gr. de seminţe, se amestecă cu miere. Se foloseşte în 3 reprize, din jumătate în jumătate de oră. După o oră, se bea o infuzie de ceai purgativ, pregătit după cum urmează: 1 linguriţă de coajă de cruşin la o ceaşcă mare de apă, care se dă în clocot 2-3 minute.
* Seminţele, împreună cu cele de castravete, de pepene galben, decojite şi pisate se fierb în apă sau lapte. Emulsia este calmantă şi răcoritoare, are efect împotriva insomniilor, durerilor inflamatorii ale căilor urinare.
b) Uz extern: în cataplasme, contra arsurilor, a inflamaţiilor, abceselor, a cangrenei senile.
Cartoful
Părţile folosite sunt tuberculul (cartoful propriu-zis) şi amidonul (făina) obţinut prin extragerea lui din cartof.
Conţine: apă, hidraţi de carbon, protide, lipide, săruri minerale, săruri de potasiu, vitaminele B, C, K.
Proprietăţi: hrănitor, antiulceros, cicatrizant, diuretic, emolient, calmant, cicatrizant, antispasmodic.
Indicaţii: ca legumă: întreţinător general al sănătăţii, obezitate, diabet, tratarea artritelor. Extract crud: gastrite, ulcere gastrice sau duodenale, dispepsii, hepatite, litiază biliară, constipaţie, hemoroizi, glicozurie, diabet florid, scorbut.
Mod de folosire:
a) Uz intern:
* Tinctura cruda: 20 de picături în puţină apă, de 3 ori pe zi (doza poate fi ridicată până la 40 picături), timp de câteva zile.
* Suc de cartof crud: 1 pahar de 4 ori pe zi, timp de o lună; recomandat pentru ulcere gastroduodenale, diabet. Se poate adăuga miere, suc de morcovi sau de lămâie. Se administrează 1 pahar o dată sau de 2 ori pe zi, pentru celelalte afecţiuni.
* Contra paraziţilor intestinali, se va mânca seara, timp de 3 zile, exclusiv salată de cartofi amestecaţi cu 60 gr. de ulei de nucă.
Fasolea verde
Conţine: vitaminele A, B, C, fosfor, calciu, clorofilă, hidraţi de carbon, nichel, cupru, cobalt.
Proprietăţi: stimulent nervos, diuretic, depurativ, antiinfecţios, tonic hepatic şi al pancreasului.
Indicaţii: convalescenţă, creştere, surmenaj, litiază renală, albuminurie, reumatism, gută, diabet.
Mod de folosire:
* Sucul păstăilor verzi – câte 1 pahar pe zi.
* Datorită substanţei din grupa glucochininei, care are efect ca şi insulina, este denumită „insulina vegetală”. Aceasta reduce cantităţile de zahăr din sânge şi urină. În raport cu insulina, are un efect mai redus, dar mai de durată. S-a constatat că o farfurie de fasole verde are cantitatea de substanţă echivalentă cu două unităţi de insulină. Este recomandat a se consuma în special de bolnavii de diabet.
* Se poate păstra şi folosi şi în stare congelată, fără a-şi pierde proprietăţile.
* Se pregăteşte ca: iahnie, ciorbă, salată, sote, sufleu, musaca.
Napul porcesc
Conţine: hidraţi de calciu, asimilabili de către diabetici, insulină, vitamina A, C, nitrat, albumine (mai multe decât cartoful), mucilagii.
Proprietăţi: energetic, favorizant al secreţiei lactate,dezinfectant.
Indicaţii: astenii, alăptare, constipaţie, antidiabetic.
Mod de folosire:
* Se spală rădăcina, se rade fin, se pune la fiert cu apă sărată timp de 30 minute.
* Fiert, cald, se aşează felii groase într-o farfurie fierbinte pe fundul căreia s-a turnat puţină apă caldă, se presară pesmet, pătrunjel tăiat mărunt, se stropeşte cu unt topit.
* Tăiat in felii, condimentat cu ulei, oţet de vin, hasmaţuchi, pătrunjel, ceapă tăiată mărunt.
* Se poate prepara ca sote, prăjit, clătite, piure cu unt.
Sparanghelul
Conţine: apă, glucide, lipide, protide, celuloză, vitaminele A, B1 , B2 , C, mangan, fier, fosfor, potasiu, calciu, cupru, fluor, brom, iod, aspargina, metil-mercaptan.
Proprietăţi: depurativ, diuretic, drenor hepatic şi renal, al intestinului, al plămânilor, pielii, remineralizant, fluidifiant sanguin, calmant al eretismului cardiac, determină scăderea glicozuriei, laxativ.
Indicaţii: astenii fizice, intelectuale, convalescenţe, anemii, demineralizare, insuficienţă hepatică, renală, litiază urinară, artrite, gută, reumatism, bronşite cronice, dermatoze, eczeme,vâscozitate sanguină, palpitaţii, diabet.
Mod de folosire: în stare crudă, trecut prin răzătoarea fină, sub formă de suc.
Afinele
Conţin: tanin, acid citric, malic, tatric, bezolc, zahăr, pectină, pectoză, albuminoide, materie colorantă, factori vitaminici P.
Proprietăţi: astringent antiseptic, antiputrid, bactericid, dizolvant uric, ocrotitor al pereţilor vasculari, antisclerotic, antidiabetic.
Mod de folosire:
a) Uz intern: enterită, diaree, dizenterie, putrefacţii intestinale, hemoragii prin fragilitatea capilară, retinopatii, ateroscleroză, tulburări circulatorii, diabet, insuficienţă biliară.
b) Uz extern: stomatite, faringite, afte.
Cresonul
Conţine: fier, fosfor, mangan, cupru, vitamina C, calciu, ulei sulfoazotat, caroten, extract amar.
Proprietăţi: aperitiv, tonic, remineralizant, antianemic, antiscorbutic, hipoglicemiant, expectorant, sudorific, vermifug, anticanceros.
Mod de folosire:
a) Uz intern: inapetenţă, astenie, limfatism, scorbut, anemie, tuberculoză, bronşite, afecţiuni pulmonare, dermatoze, litiaze biliare, urinare, reumatism, diabet, cancer.
b) Uz extern: afecţiuni ale pielii capului, plăgi atone, ulcere.
Dudele
Conţin: apă, glucoză, zahăr, materii albuminoide, materii grase, săruri, cenuşi, tanin, vitaminele A, C, beta caroten, adenină, carbonat de calciu, glucozide ale argininei.
Proprietăţi: tonic, răcoritor, depurativ, laxativ, astringent, antiscorbutic.
Indicaţii: antidiareic, alcalinizant, adjuvant în tratamentul diabetului.
Mod de folosire:
* Infuzie de frunze de dud la 250 ml. de apă clocotită, se bea în 3 reprize, după mesele principale.
* Fructul bine copt, împotriva constipaţiei.
* Sucul fructului, ca sirop astringent, pentru gargară contra stomatitelor, aftelor.
* Frunzele au afecţiune antidiabetică. Se folosesc ca infuzie, câteva picături înainte de mese.
Măslinele
Conţin: apă, materii azotate, materii grase, materii extractive, celuloză, cenuşi, săruri minerale ca fosfor, sulf, potasiu, magneziu, calciu, fier, cupru, mangan, caroten,vitaminele A, B, C, E, F.
Proprietăţi: nutritiv, drenor hepatic, biliar, laxativ.
Indicaţii: Anemie, insuficienţă hepatică, litiază, depozite biliare, constipaţie spasmodică, diabet, abcese, furuncule, eczeme, crăpături, alergii diverse, rahitism, căderea părului.
Nucile
Conţin: apă, materii azotate, materii grase, materii extractive, celuloză, cenuşi, cupru, zinc, potasiu, magneziu, fosfor, sulf, fier, calciu, vitaminele A, B, C, P.
Proprietăţi: nutritive, laxativ, vermifug, drenor cutanat si limfatic.
Indicaţii: diabet, tuberculoză, scrofuloză, sifilis, diaree, paraziţi intestinali,dermatoze, litiază urinară.
Mod de folosire:
a) Uz intern:
* Ulei, 50-60 gr. în salate de cartofi, seara timp de 3 zile, combate tenia.
* Litiaza renală se vindecă cu ulei de migdale dulci, ulei de nucă, infuzie de paie de ovăz.
* Tinctura din frunze, câte 30-50 picături pe zi, în apă, pentru diabet.
Portocale
Conţin: apă, glucide, hidraţi de carbon, acizi, protide, cenuşi, celuloză, vitaminele A, B, C, caroten, provitamina A, săruri minerale, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, sodiu, oligoelemente, fier, cupru, zinc, mangan, brom, acizi malic, tartric, citric. Coaja conţine citral, limonen.
Proprietăţi: aperitiv, remineralizant, tonic muscular, al sistemului nervos, antiinfecţios, întăreşte capacitatea de apărare naturală, antitoxic, răcoritor, digestiv, ocrotitor vascular, antihemoragic, diuretic, laxativ, regenerator celular, al tegumentelor, febrifug.
Indicaţii: creştere, convalescenţă, îmbătrânire, anemie, anorexie, demineralizare, scorbut, astenii, hepatism, dispepsii, fragilitate vasculară , tromboză, stări febrile, intoxicaţii, stomatite, gingivite, dermatoze, eczeme, în caz de diabet.
Ţâţa caprei
Conţine: hidraţi de carbon, insulină.
Proprietăţi: nutritiv, drenor sanguin, cutanat, decongestionant hepatic, renal.
Indicaţii: astenii, surmenaj, creştere, dermatoze, diabet, reumatism, gută.
Mod de folosire:
a) Uz intern:
* Crud în salate, fiert, decoct din 35-50 gr. de rădăcina tăiată pentru 1 litru de apă, fiert 30 de minute; se consuma 3 ceşti pe zi între mese.
* Apa in care s-a fiert, are aceleaşi utilizări.
Zmeura
Conţine: apă, materii azotate, materii grase, materii extractive, zaharuri, celuloză, cenuşi, acid citric, malic, salicilic, fragarină, vitamina C. Datorită levulozei este indicat diabeticilor.
Proprietăţi: tonic, stomahic, aperitiv, depurativ, diuretic, laxativ, sudorific, răcoritor.
Indicaţii: astenie, dispepsii, dermatoze, gută, constipaţie, insuficienţa transpiraţiei, afecţiuni febrile, temperamente bilioase, diabet.
Mod de folosire:
* FructuI ca atare.
* Sucul de zmeură, cu cel de coacăze, diluat în apă, este răcoritor în stări febrile, infecţioase, rujeolă, scarlatină, greutate gastrointestinală, inflamaţii urinare, febre bilioase.
* Frunzele au proprietăţi astringente, diuretice, laxative.
* Salata de zmeură, fragi, coacăze, îndulcită, şampanizată, consumată rece.
* Jeleu, gem.
Ovăzul
Conţine: săruri, minerale, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, sodiu, fier, hidraţi de carbon, grăsimi, hormon învecinat cu foliculina, vitaminele B1 , beta caroten.
Proprietăţi şi indicaţii:
* Aliment de bază al copiilor, în special în perioada de creştere, al diabeticilor, astenicilor fizici, intelectuali.
* Supa de ovăz este răcoritoare, diuretică, stimulează tiroida.
* Fulgi de ovăz pentru prepararea ciorbelor.
* Decoct ca laxativ, diuretic, din 20 gr. fulgi la 1 litru de apă, fierţi timp de 30 de minute. Se recomandă sugarilor un biberon pe zi.
* Decoct de cereale din ovăz, grâu, orz în părţi egale, se râşnesc 4 linguri din acest amestec, se fierb la foc domol în 1,5 litri de apă până se reduce la jumătate. Se strecoară, se adăugă zahăr după gust.
* Paiele de ovăz în infuzie, sunt indicate contra litiazei urinare, împreuna cu uleiuri de migdale dulci şi de nucă.
* Tinctura este recomandata în caz de insomnie.
Brusturele
Conţine: insulină, săruri de potasiu, ulei volatil, substanţe antimicrobiene.
Proprietăţi: hipoglicemiant, creşte diureza.
Mod de folosire:
a) Uz intern:
* Diuretic, reduce calculii biliari, antidiabetic, sudorific.
* Decoct din 2 linguri de rădăcină mărunţită la 500 ml. de apă clocotită, se fierbe 2 minute la foc scăzut, se ia vasul de pe foc, se acoperă, se lasă 15 minute, se bea călduţ în 3-4 reprize pe zi.
Lăptuca
Conţine: lactucarium, care are efecte comparabile cu ale opiului, acid lactacic, aspatragină, hiosciamină, clorofilă, vitaminele A, B, C, D, E, fier, calciu, fosfor, iod, magneziu, caroten, zinc, cupru, sodiu, potasiu, cobalt, fosfaţi, sulfaţi, steroli.
Proprietăţi: răcoritor, depurativ, aperitiv, remineralizant, analgezic, sedativ, hipnotic, antitusiv, hipoglicemiant, emolient, laxativ, antiputrid, drenor hepatic.
Indicaţii: eretism nervos, psihastenic, palpitaţii, spasme viscerale, insomnii, demineralizare, bronşită, tuse convulsivă, astm, diabet, pletoră, gută, artrită, nefrită, menstre dureroase, icter, congestie hepatica, constipaţie.
Mod de folosire:
a) Uz intern:
* Suc lactariu brut 0,1-1 gr. pe zi, în pilule.
* Extract hidroalcoolic de lactariu 0,05-0,3 gr. pe zi în pilule de 0,05 gr.
* Alcoolatura – 60 de picături înaintea meselor principale-pentru diabet.
* Sirop de lactariu simplu, din Codex, 20-100 gr. pe zi (0,01 gr. de lactariu la 20 gr., adică 1 lingură de supă).
* ExtractuI fluid de lăptucă 2-3 linguriţe, în poţiune – la dismenoree.
* Decoct de frunze 75 gr. de lăptucă la 1 litru de apă, fierte la foc încet 30 minute, 3 pahare pe zi între mese.
Salvia
Conţine: ulei volatil, tuiona, cineol, terpene, borneol, camfor, acetat de linalil, bomil, substanţe estrogene.
Efecte: scade febra, măreşte secreţia bilei, antiinflamator intestinal, carminativ, antiseptic, calmant al sistemului nervos.
Mod de folosire:
a) Uz intern:
* Expectorant, antispastic bronşic, antitermic, hipoglicemiant, sedativ uşor, venotonic, bacteriostatic, acţiune estrogenă, coleretic – infuzie din 1 linguriţă de frunze la 100 ml. de apă clocotită, se beau 2 ceaiuri pe zi.
* Se recomandă în bronşite cronice, balonări abdominale, diabet zaharat, dischinezii biliare, reumatism, faringite, amigdalite.
b) Uz extern:
* Antiseptic, astringent – infuzie din 5 gr. frunze la 100 ml. de apă clocotită, sub formă de comprese, gargare.
* Se recomandă la varice, vaginite atrofice, aftoză bucală, abcese dentare, gingivite, răni cu puroi, ulceraţii ale pielii.
Urzica
Conţine: cetone, beta caroten, vitaminele B2 , B12 , C, K, acid pantoteic, mucilagii, acizi esenţiali, ulei esenţial, ulei gras, acid formic, histamină, acetilcolină.
Efecte: creşte diureza, hemostatic, trofic, emolient, expectorant, activează circulaţia sângelui cu eliberarea de histamină, elimină acidul uric, clorurile, astringent, antiseptic.
Mod de folosire:
a) Uz intern:
* Vitaminizant, hipoglicemiant – infuzie din 1 lingură frunze la 250 ml. de apă clocotită, se beau 3 ceaiuri pe zi.
* Se recomandă la dizenterie, menstre neregulate, obezitate, hipermenoree, hemoragii uterine, diabet zaharat, calculoză renală, avitaminoze, anemie.
Diabetul e o boala care nu se poate vindeca. Poti sa faci orice dieta ca nu se vindeca. In interiorul celulei, zahărul este folosit pentru generarea de energie celulară. Dacă pancreasul nu generează suficientă insulină sau celulele nu reacţionează corespunzător la aceasta apare diabetul. Si daca faci dieta doar slabesti ca organismul nu primeste destule minerale si o sa ai nevoie de administrarea mai multa insulina ca nici atat nu o sa se produca. Stiu din propria experienta
Imi pare rau daniel ca esti unul dintre cei care trebuie sa traiasca cu aceasta boala.
Da este o boala ce nu se vindeca. Dar dieta este extrem de importanta in aceasta afectiune. Chiar daca nu vindeca…este un ajutor pentru o stare mai buna
Sanatate multa!