Remedii tradiţionale, uşor de preparat în casă

Remedii tradiţionale, uşor de preparat în casă
Foto: motherearthnews.com

Interesul pentru medicina naturistă reflectă atenţia din ce în ce mai mare pe care societatea contemporană o acordă lucrului simplu şi natural, în detrimentul sinteticului şi al sofisticatului.

Apetitul

Celor care îşi pierd repede apetitul sau sunt bulimici le recomandăm ceaiul de hamei, de angelică sau o porţie de pilaf de orz cu mulţi morcovi. Ca stimulenţi ai apetitului sunt recunoscute plante precum muşeţelul, lavanda, menta, tarhonul, sovirvul, păducelul, genţiana, orzul şi hreanul.

Artrita

Artrita o boală dificil de tratat. Adesea reţetele pe care le urmăm se dovedesc a avea efecte secundare, greu de suportat pentru un organism slăbit. În medicina tradiţională se obişnuieşte să se aplice frunze de varză direct pe zona afectată. O dată intrat în piele, sucul frunzei de varză atenuează durerile şi fluidizează cât de cât circulaţia sângelui. În loc de varză se pot folosi frunze şi flori de coada şoricelului, frunze de mentă sau de trifoi.

Pentru a grăbi ameliorarea stării de sănătate se recomandă:

1. Să se bea în fiecare zi câte o cană de ceai din seminţe de muştar.

2. Să se consume des mere, morcovi, castraveţi, praz, ceapă, napi, pătrunjel, frunze de păpădie, urzică, gălbenele, lămâie.

3. Să se facă o dată sau de două ori pe săptămână baie cu apă în care s-au aruncat doi-trei pumni de sare.

Abcesul

Există mai multe leacuri pentru tratarea pungilor de puroi şi totodată atenuarea durerii provocate de un abces. O foarte veche metodă de a provoca spargerea pungii de puroi este să aplicăm pe zona respectivă, o dată la trei ore, o compresă îmbibată într-o pastă obţinută din amestecul unui ou proaspăt, fiert cu trei linguriţe de făină.
Alte creme se pot obţine din mixarea câtorva morcovi fierţi cu două-trei rădăcini zdrobite de napi sau de praz. Pentru omogenizare se adaugă un pic de ulei de măsline.

Sucul de ceapă aplicat extern, cu ajutorul unei comprese, de asemenea grăbeşte provocarea abcesului.

Aciditatea ridicată

Arsurile şi indigestiile provocate de aciditatea stomacală crescută sunt din ce în ce mai des întâlnite. Cel mai la îndemână leac pentru a calma arsurile intestinale este să beţi o ceaşcă de apă fiartă în care aţi dizolvat în prealabil un vârf de bicarbonat de sodiu sau să beţi un pahar de lapte călduţ amestecat cu două linguriţe de magneziu.

Uneori, deşi paradoxal, aciditatea stomacală se poate trata cu substanţe acide. Iată de exemplu o reţetă extrem de eficientă împotriva indigestiilor: amestecaţi două linguriţe de cidru cu o linguriţă de suc de lămâie şi o linguriţă de suc de cartof. Beţi preparatul dimineaţa, pe stomacul gol. După cinci minute luaţi micul dejun. Veţi vedea că nu veţi mai avea nicio problemă cu stomacul. Dacă urmaţi această cură periodic, o dată pe lună, gradul de aciditate se reglează şi nu veţi mai suferi de arsuri şi indigestii, gastrită şi ulcer.

Anemia

Fie că este vorba despre o pierdere mare de sânge, fie că numărul globulelor roşii este insuficient, anemia afectează în primul rând femeile. Cel mai popular leac este ceaiul de urzică, bogat în fier, sau ceaiul de păpădie. Ca îndulcitor se foloseşte mierea. De asemenea e recomandat să consumaţi cât mai multe legume şi fructe bogate în fier, ca de exemplu varză, morcovi, ceapă, mere.

Astmul

Leacul din bătrâni pentru bolnavii de astm este ca aceştia să facă în fiecare dimineaţă un duş rece şi să bea cât mai mult compot de mere. Cidrul, sucul de lămâie sau mierea, nelipsite din mâncărurile preparate, ameliorează dificultăţile respiratorii.

Pentru a elimina mai uşor mucoasele şi flegma se recomandă ceaiul de urzică, de muselină, de valeriană sau din frunze de platan, sucul de morcovi şi infuzia de pătrunjel sau de muşeţel. De asemenea e bine să consumaţi alimente uşor digerabile crude, fierte sau coapte. Evitaţi prăjeala şi condimentarea excesivă. Pentru suferinzii de astm piperul nici nu ar trebui să existe în meniul lor.

Anxietatea

Sunt mai multe plante folosite în prepararea ceaiurilor pentru calmarea nervilor. În medicina populară se folosesc adesea: muşeţelul, trifoiul, păducelul, lavanda, teiul, menta, valeriana, hameiul.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *