foto: wellborn.ro

Rezerva ovariană şi infertilitatea
foto: wellborn.ro

Cazurile de infertilitate sunt în continuă creştere, dar pentru fiecare situaţie în parte, medicii specialişti pot recomanda investigaţii şi scheme de tratament personalizate de care pacienţii să beneficieze cu rezultate optime.

Considerată o afecţiune complexă, infertilitatea necesită o echipă multidisciplinară. Doamna Doctor Viorica Chiriţă, medic specialist obstetrică-ginecologie (competenţă în colposcopie, supraspecializare în Reproducere Umană Asistată – Fertilizare în Vitro – FIV, competenţă în Histeroscopie, Fellowship în medicină reproductivă – Kinderwunschzentrum Viena, Austria), in cadrul spitalului Wellborn, primul Spital de Fertilitate şi Medicină Materno-Fetală din România, ce deţine experienţa necesară în tratarea cu succes a cazuisticii bogate, le oferă mai multe informaţii utile pacienţilor despre tot ceea ce înseamnă rezervele ovariene şi infertilitatea.

În termeni medicali, rezerva ovariană reprezintă capacitatea ovarelor de a produce ovocite de calitate bună.

Rezerva ovariană scade pe măsura trecerii anilor, considerându-se că de la vârstă de 35 de ani începe să scadă accelerat, pentru că după vârstă de 38 de ani scăderea acesteia să fie dramatică. Acest lucru se asocieaza cu probabilitatea din ce în ce mai mică a femeilor de a concepe un copil pe cale naturală, pe măsură trecerii anilor.

Capacitatea unei femei de a concepe este cu atât mai mică cu cât rezerva ovariană este mai scăzută, pentru că acest parametru este un indicator al numărului de ovocite, dar şi al calităţii lor. Pe măsură îmbătrânirii, ovarele nu numai că produc mai puţine ouă, dar calitatea acestora este şi din ce în ce mai slabă.

Există mai mulţi parametrii după care se poate aprecia rezerva ovariană:

  1. vârsta femeii – este parametrul cu cea mai importantă pondere asupra calităţii ovocitelor. Fiecare femeie se naşte cu un anumit număr de ovocite, număr determinat în timpul vieţii intrauterine. Din punctul de vedere al calităţii, cele mai importante ovocite sunt eliberate prin ovulaţiile din primii ani de după apariţia menstruaţiei. Pe măsura îmbătrânirii, ovulaţiile eliberează ouă mai puţin calitative, iar cele încă normale genetic, apte pentru obţinerea unui embrion cu şanse bune de implantare în uter, sunt din ce în ce mai puţine. Se consideră că peste vârstă de 40-41 de ani, 80% din ovocitele unei femei sunt anormale din punct de vedere genetic.
  2. analize de laborator: FSH (hormonul foliculostimulant), estradiol, AMH (hormon antimullerian) recolate în zilele 1-3 ale ciclului menstrual (la menstruaţie). Un FSH mai mare decât 10mUI/ml şi un AMH<1 va indica clar că rezervă ovariană este scăzută şi că trebuie să va adresaţi unui specialist în infertilitate.
  3. ecografia transvaginala făcută în zilele de menstră aduce un plus important de informaţie despre rezerva ovariană, prin aprecierea numărului de foliculi antrali. Foliculii antrali sunt mici chisturi dispuse în structura ovarului, vizibile ecografic. Cu cât sunt mai puţini, cu atât rezerva ovariană este mai scăzută.

O rezervă ovariană scăzută nu este echivalentă cu instalarea menopauzei. Într-adevăr, caracterele menstrelor se pot schimba, în sensul că, de obicei, menstrele apar la intervale mai scurte de timp şi pot dura mai puţin; dar, de multe ori, femeile cu rezervă ovariană scăzută pot ovulă lunar.

Din păcate, nu există tratamente care să crească rezerva ovariană. Există doar tratamente care pot ajută femeile cu rezervă scăzută să obţină o sarcină, anume tehnicile de reproducere umană asistată.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *