sâmbătă,ianuarie 28, 2023

Ricinul – Proprietăți și beneficii pentru sănătate

Ricinul, sau Ricinus communis (denumirea ştiinţifică) este o plantă originară din India. În prezent este cultivată la noi în ţară în scop ornamental, industrial şi medicinal. Ea face parte din familia Euphorbiacea. Denumirea sa provine de la termenul latinesc ricinus şi înseamnă căpuşă. Ricinul mai este cunoscut şi ca ”Palma lui Hristos” sau ”Arborele minune”. Pe lângă întrebuinţările sale din cosmetică, ricinul mai este utilizat şi în medicină sau în industria chimică. În plus, el poate fi folosit şi ca un bun carburant auto, însă acest lucru se întâmplă doar în acele regiuni unde nu există suficiente fonduri pentru a se folosi metodele tradiţionale.
Această plantă prezintă o rădăcina pivotantă ce are nişte rădăcini secundare. Tulpina poate ajunge până la doi metri în înălţime şi are o culoare verde, albastră sau roşie. Aceasta este acoperită de ceară. În ceea ce priveşte frunzele, ele înfloresc la sfârşitul verii sau la începutul toamnei.
În seminţele de ricin se găsesc 50% grăsimi, aproximativ 20% proteine, iar restul sunt glucide, apă şi săruri minerale. Uleiul fabricat din această plantă conţine acizi graşi, acizi oleici şi acizi stearici. În plus, substanţa numită ricinină are un rol în a preveni şi a trata bolile de sânge.

ricinul
Foto: mister-moncici.blogspot.com

Trebuie să aveţi foarte mare grijă cu ricinul, întrucât consumul de ricin fără sfatul medicului poate cauza chiar şi moartea, în special din cauza ricinei conţinute de plantă. Ca să vă faceţi o idee mai bună, ea este la fel de toxică precum veninul de şarpe. Printre simptomele cu care vă puteţi confrunta se numără tahicardia, scaune prelungite, dureri ale mâinilor şi ale picioarelor, urmate de convulsii, spasme şi, dacă nu vă trataţi, chiar moartea. În plus, sistemul circulator va avea de suferit şi mai mult decât atât, vă veţi irita mucoasa intestinală şi veţi suferi leziuni renale.
Uleiul de ricin este cel care poate fi folosit fără griji, atâta vreme cât medicul vă sfătuieşte să faceţi acest lucru pentru a vă trata de bolile de care suferiţi. De aceea este indicat să-i urmaţi sfaturile şi să nu luaţi de unul singur hotărârea să-l utilizaţi.

La ce este folosit uleiul de ricin?
Uleiul de ricin este obţinut din seminţele plantei, în laboratoare specializate. Pe lângă întrebuinţările sale terapeutice, el este foarte folosit în ultimii ani şi în industria cosmetică.
Uleiul de ricin poate fi utilizat ca un remediu foarte bun împotriva constipaţiei. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să puneţi câteva seminţe din această plantă în lapte, după care să le lăsaţi câteva ore. În cele din urmă, strecuraţi laptele şi consumaţi-l.
Pentru problemele dermatologice, uleiul de ricin este folosit în tratarea bătăturilor, a petelor de ficat sau a negilor. Spre exemplu, pentru îndepărtarea negilor, trebuie să vă ungeţi cu acest ulei în fiecare seară, până când ei vor dispărea. Uleiul are un efect emolient, calmant şi vindecător.
Pentru stoparea căderii părului, puneţi-vă ulei de ricin pe pielea capului, acoperiţi-vă părul pentru două-trei ore, după care spălaţi-vă cu şampon. Dacă vreţi să încercaţi să vă îndesiţi părul, amestecaţi câteva gălbenuşuri de ou cu ulei de ricin şi cu rom. Frecaţi-vă părul cu această soluţie. După jumătate de oră, clătiţi-vă doar cu apă şi eventual cu suc de lămâie. Pentru îmbunătăţirea circulaţiei sangvine, faceţi frecţii cu aproximativ 100 de mililitri de ulei de ricin. Este foarte indicat să procedaţi în acest mod mai ales în timpul anotimpului rece, când aveţi cea mai mare nevoie.
Uleiul de ricin este eficient şi pentru îndepărtarea cearcănelor, cele care sunt responsabile pentru îmbătrânirea oamenilor, cel puţin în aparenţă. Uleiul obţinut din această plantă prezintă o mulţime de avantaje care-l recomandă în detrimentul altor soluţii pentru această problema. În primul rând, el nu conţine substanţe chimice. Apoi, el nu este dăunător pentru piele. Nu în ultimul rând, preţul la care-l puteţi achiziţiona este mult mai mic faţă de celelalte substanţe.
Pentru tratarea altor probleme de ochi, uleiul de ricin trebuie folosit seara, înainte de culcare. Atunci vă veţi unge zona din jurul ochilor cu el şi îl veţi lasă noaptea să acţioneze, întrucât această perioada este cea mai indicată. Dimineaţă, spălaţi-vă cu apă. După ce veţi repeta acest tratament pentru câteva zile, efectele vor deveni vizibile. Veţi scapa de cearcăne, iar pielea va arată mai tânăra şi mai frumoasă.
Printre alte beneficii ale uleiului de ricin se numără şi tratarea constipaţiei, a sciaticii sau a bolilor sistemului limfatic
Una peste altă, ricinul este o plantă care este folosită pe scară largă datorită uleiului ce se extrage din ea. Acesta are o mulţime de proprietăţi, atât terapeutice cât şi în industria cosmetică. Dacă doriţi să aveţi o piele frumoasă şi tânăra sau dacă vreţi să împiedicaţi căderea părului, atunci cu siguranţă trebuie să folosiţi şi uleiul de ricin. În plus, datorită efectelor sale calmante şi emoliente, această substanţă este recomandată şi în cazul celor care au probleme cu stresul sau din cauza oboselii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *