Rodia
Foto: curejoy.com

În fapt, termenul de rodie reprezintă fructul, iar planta se numește rodiu sau rodier. Rodierul este originar din Persia (Iran) și se cultivă în Asia Centrală, Georgia, Armenia, Azerbaijan și regiunea Mediteranei de câteva milenii.

Planta este un copac de mici dimensiuni fiind cel mai des întâlnit în India, Iran, zona Caucazului şi cea mediteraneană. Este plin de fructe rotunde, de culoare roşu strălucitor, purpuriu sau galben-portocaliu, în funcţie de soi. Fructul are între 6 şi10 cm diametru şi cântăreşte cca 200 g. Coaja este dură, cu textură asemănătoare pielii. Interiorul rodiei este separat în compartimente membranoase. Fiecare compartiment conţine numeroase bobiţe zemoase, roşii sau roz, cu gust dulce-acrişor, răcoritor.

Rodia este unul dintre fructele cele mai încărcate de simbolism. Se spune că, de fapt, Adam şi Eva nu ar fi muşcat dintr-un măr, ci dintr-o rodie. Printr-o rodie o păcăleşte Hades pe Persefona să petreacă 6 luni în Tartar. Rodia este unul dintre simbolurile Armeniei, reprezentând fertilitatea şi abundenţa. Pentru greci, rodiile ocupă un loc important în timpul ceremoniilor de căsătorie sau la funeralii. Pentru comemorarea morților, grecii pregătesc „kollyva” (coliva) ca ofrandă, aceasta fiind pregătită din grâu fiert, amestecat cu zahăr și ornată cu rodii. O altă tradiție din Grecia cere ca rodia să fie spartă la pământ cu ocazia căsătoriei, de Anul Nou sau când se cumpără o casă nouă, musafirul aducând o rodie în dar, rodie ce este plasată sub sau lângă iconostasul casei, ca simbol al abundenței, al fertilității și al norocului.

Rodiile se numără printre cele mai apreciate fructe, având un gust deosebit şi calităţi terapeutice care le recomandă pentru multe afecţiuni. Se află la loc de cinste în lista de superalimente alcătuită de noul curent nutriţionist.

Rodia conţine antioxidanţi puternici precum polifenoli, tanini şi antocianini. Este o sursă grozavă de vitamine şi minerale. Rodia conţine vitamina A, vitamina B5, vitamina C vitamina E, vitamina K, acid folic, dar şi minerale importante pentru organism precum calciu, potasiu, magneziu şi fier.

Beneficiile consumului de rodii:

 1. previne cancerul de sân.
 2. protejează fătul de leziuni pe creier în timpul naşterilor traumatice.
 3. reduce febra.
 4. combate paraziţii intestinali (tenia).
 5. întăreşte imunitatea.
 6. menţine tensiunea arterială la cote normale.
 7. luptă împotriva cancerului de prostată, a osteoartritei şi a hemoroizilor.
 8. combate întărirea arterelor şi bolile rezultate din acestea cum ar fi infarcturile şi atacurile cardiace.
 9. limitează predispoziţiile genetice spre întărirea arterelor.
 10. ajută la depigmentarea petelor cauzate de arsuri solare.
 11. reglează funcţiile sistemul digestive.
 12. reduce semnificativ usturimea şi roşeaţa din gât.
 13. ameliorează constipaţia.
 14. reduce foarte mult respiraţia şuierătoare la copiii mici cu astm.
 15. îmbunătăţeşte circulaţia.
 16. previne cancerul de colon.
 17. calmează durerile şi inflamaţile cauzate de diaree severă, cu sânge şi mucus în scaun.
 18. reduce colesterolul rău din organism.
 19. luptă împotriva apariţiei maladiei Alzheimer.
 20. combate diabetul.
 21. reduce riscul bolilor de inimă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *