Rolul supereroilor în viaţa copilului tău

Rolul supereroilor în viaţa copilului tău
Foto: drproodian.com

 

În casa ta sigur există un Superman, un Spiderman sau un Batman. Cum îi influenţează aceşti supereroi pe copiii noştri. Iată câteva întrebări şi răspunsurile lor.

Copii sunt fascinaţi de universul supereroilor. Când privesc un astfel de film sunt captivaţi de către persoanajele cu puteri surprinzătoare şi cu un umor atrăgător. Cine nu visează să zboare ca Superman sau să se deplaseze pe fire ca Omul-păianjen? Copiii se transformă în funcţie de imaginaţie într-o reproducere miniaturală a unui supererou cunoscut sau chiar inventează un personaj. Ţi se pare ciudat? Nu, nu e deloc ciudat, e o atitudine specifică copilăriei.

Care este cauza acestei atracţii?

Pentru băieţi a deveni Spiderman este un vis sau un ideal de atins. În capul lor vor să devină supereroi cu toate avantajele pe care le aduc aceştia. Fiindcă par a avea o viaţă „normală”, copiii sunt atraşi în mod spontan de ei, imaginându-şi că poate într-o zi vor fi şi ei „aleşi”. În final, în lumea lor imaginară, copiii deţin puteri minunate (zboară, au puteri imense etc) şi sunt capabili să „salveze”oameni. Iată de ce cei mici sunt atraşi de supereroi. În mintea lor ei chiar se cred ca ei…

Ce îi poate aduce copilului un supererou?

Jucând rolul unui supererou, copilul se proiectează în viitor imaginându-se capabil să rezolve o problemă şi găsind singur soluţii. Adesea supereroii sunt orfelini sau nu au părinţii prezentaţi în film sau carte. Este important pentru profilul lor, fiindcă astfel rezultă că ei se descurcă singuri. Este un pas în învăţarea autonomiei. Aici însă, tu, ca părinte, trebuie să îl ghidezi să nu exagereze. Supereroii îi ghidează pe copii. Făcându-i să viseze şi să trăiască diverse aventuri fabuloase copii dezvoltă dorinţa de a deveni mari. Evident, că nu vor dezvolta puteri speciale. Copiii îşi dau seama, dar aceste aventuri le permit să anticipeze ziua când vor realiza ceva deosebit, chiar dacă va fi doar să meargă singuri la şcoală!

Ce valori vehiculează supereroii?

Mai întâi, mulţi cred că supereroii sunt violenţi şi răi. Din contră, ei răspândesc doar bine în jurul lor şi îi ajută pe cei buni şi slabi, venind în ajutorul victimelor. Ei apără populaţia împotriva celor răi, graţie puterilor lor, pe care nu le folosesc pentru a face rău. Supereroii sunt curajoşi, binevoitori, drepţi şi puternici. Elaborează planuri şi strategii pentru a-şi atinge scopurile. Sunt perseverenţi şi inteligenţi. Valori interesante pentru a fi dezvoltate şi de către copii noştri. În poveştile clasice copiii sunt învăţaţi să deosebească răul de bine utlizându-şi curajul, toleranţa, altruismul, dar şi să înfrunte conflictele interioare, elanurile de gelozie, de rivalitate şi chiar minciuna.

Eroii durează veşnic?

Puţin câte puţin, cei mici se detaşază de supereroi. Vine o zi când se simt suficient de încrezători în sine încât îşi părăsesc fără regret eroii preferaţi. Dar vor rămâne cu aceste amintiri preţioase mult timp, ani de zile chiar. Întreabă-ţi şi tu părinţii despre eroii lor preferaţi şi vei vedea că, sigur, au avut şi ei supereroii lor. Ba au, poate, şi ceva de povestit despre cum i-au ajutat în viaţă aceste personaje.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *