foto: babble.com

Rolul tatălui şi implicarea sa în viaţă copilului
foto: babble.com

 

Tatăl, are un rol la fel de important în viaţa copilului, ca şi mama.

Copilul are tot atâta nevoie de tată, că şi de mamă. Rolurile lor sunt însă puţin diferite.

Iar un tată trebuie să înţeleagă acest lucru şi să nu concureze niciodată cu mama.

Mama poate avea avantajul natural al aproprierii de copil, pentru că ea este cea care îl poartă 9 luni, ea este cea care îi dă viaţă, ea este cea care îl alăptează şi are parte în timpul alăptatului de mult mai mult contact vizual şi fizic cu cel mic.

Tatăl, devine de foarte multe ori extrem de emoţionat şi uşor temător când vine vorba de un nou născut. Parcă îi e teamă că nu ştie ce să facă, cum să se comporte, ba chiar îi e teamă şi să îl ia în braţe pe cel mic, întucât îi pare extrem de fragil.

Nu este chiar aşa! Bebeluşii nu sunt atât de fragili pe cât par. Şi dacă mami poate face atât de natural totul, la fel poate face şi tatăi dacă îşi înfrânge teamă. Ascultă-ţi instinctele şi strânge-l la piept pe cel mic, tati!

Tati, poţi avea parte de acelaşi contact cu bebe, luându-l des în braţe, culcându-l pe pieptul tău (de preferat gol deoarece contactul piele-piele este mult mai intens decât atunci când porţi haine), mângâindu-l şi dezmierdând-u-l, masându-l, făcându-i băiţa de seară.

Pune accent pe contactul vizual cu cel mic. Este important să te simtă şi să te vadă. Acest lucru este valabil şi când mai creşte, nu doar când este bebeluş.

Poţi dansa cu cel mic în braţe pe o muzică liniştitoare, te poţi juca cu el. Este necesar să te implicit în tot ceea ce ţine de bebe, de la vizită la pediatru, la plimbări în parc doar voi doi şi schimbat de scutece.

Implică-te la fel ca mama şi vei vedea că cel mic nu va face diferenţe şi vă va dărui toată dragostea lui în mod egal.

Când mai creşte joacă fotbal cu el, dacă e băieţel sau du-o tu la lecţiile de balet dacă este fetiţă.

Ocupă-te intens de el, vezi ce îi place, fii atent la preferinţele lui, la dorinţele şi nevoile lui, fără a intra în conflict cu mama sau a încerca să îi oferi ceea ce aceasta nu este de acord, doar pentru a câştigă teren.

Implicaţi-vă amândoi părinţii în mod egal, menţineţi-vă aceeaşi poziţie, purtaţi-vă natural şi ca un exemplu demn de urmat.

Fiţi părinte şi concentrează-te asupra celui mai important aspect al vieţii tale: familia voastră c tot unitar! Nu ai cum să dai greş aşa…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *